Kort nieuws Binnenland

Twee soldaten opgepakt na brand op Leusderheide

Leusden, 20 mei. De marechaussee heeft gisteravond twee 38-jarige militairen uit Nijkerk opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een brand die op het militair oefenterrein De Leusderheide heeft gewoed. Dat zei luitenant-kolonel Rick Hirs vandaag. Aanvankelijk gingen de autoriteiten niet uit van brandstichting. De twee zijn na verhoor heengezonden, maar blijven verdachte, meldde Hirs. Op het oefenterrein in Leusden ontstond gisteravond een forse natuurbrand. De brand woedde in een gebied van 600 bij 800 meter. (ANP)

Brand paviljoens vermoedelijk opzet

Hoek van Holland, 20 mei. De brand die in maandagnacht woedde in drie strandtenten in Hoek van Holland, is vermoedelijk aangestoken. Dat concludeerde de recherche gisteren na sporenonderzoek. Op het moment dat de brand uitbrak, was er geen personeel aanwezig in de strandtenten. Niemand raakte gewond. De brandweer kon de drie houten paviljoens niet meer redden. Het vuur kon makkelijk om zich heen grijpen, omdat de strandtenten dicht naast elkaar stonden. De brand werd ontdekt door surveillerende politieagenten. (ANP)

Politie onderzoekt lek Culemborg

Culemborg, 20 mei. De politie onderzoekt wie de inhoud van een proces-verbaal heeft laten uitlekken over de geweldsincidenten die in januari opspeelden in de wijk Terweijde in Culemborg. Dit bevestigde ze vandaag. Een 62-jarige vrouw uit Terweijde deed eerder aangifte van smaad nadat zij was uitgemaakt voor verraadster in een in de wijk verspreid pamflet. Daarop is ook haar portret afgedrukt, plus verklaringen die bij de politie zijn afgelegd. (ANP)

Politiecellen regio A’dam zijn vies

Amsterdam, 20 mei. Politiecellen in de regio Amsterdam zijn vaak te vies. Dat blijkt uit het vandaag openbaar geworden jaarverslag van de commissie van toezicht voor de politiecellen Amsterdam-Amstelland. Het schoonhouden van de cellen is volgens de commissie al jaren een punt van zorg. De commissie heeft in 2009 zelfs een verslechtering van de kwaliteit van de schoonmaak waargenomen. De commissie oordeelt overigens wel dat de arrestantenzorg in de politieregio in het algemeen „heel goed” is. ANP)

CBR introduceert faalangstexamen

Rijswijk, 20 mei. Mensen met faalangst kunnen vanaf 1 juni een speciaal rij-examen afleggen. Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vandaag bekendgemaakt. Het examen is bedoeld voor kandidaten bij wie door hun angst „het normale doen en denken geblokkeerd kan raken”. Het faalangstexamen duurt langer dan een normaal rij-examen. In die extra tijd stelt een speciaal getrainde examinator de kandidaat extra op zijn gemak en bereidt hem of haar voor op de rit. Het CBR benadrukt dat het rijexamen niet makkelijker is dan het reguliere examen. (ANP)

Hennepkwekerijen in vijf caravans

Rijsbergen, 20 mei. De politie heeft gisteren tijdens een grootscheepse actie op een camping in Rijsbergen (Noord-Brabant) in vijf stacaravans complete hennepkwekerijen aangetroffen. In totaal werden 826 hennepplanten en ruim twaalfduizend stekjes afgevoerd. Dat meldde de politie. In twee caravans werden ook nog eens sporen van een kwekerij gevonden en in twee andere waren kwekerijen in aanbouw. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. (ANP)

NS verwijdert posters Lijst 17

Amsterdam, 20 mei. De Nederlandse Spoorwegen laten campagneposters van lijst 17 op treinstation Amsterdam Amstel weghalen en verhalen de kosten daarvan op de politieke jongerenpartij die voortkwam uit het BNN-programma Lijst 0. Dat meldde NS Poort, het onderdeel van NS dat verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie van treinstations, vandaag. Lijst 17 plakte in aanloop naar de verkiezingen vannacht schuifdeuren en muren van station Amstel vol. (ANP)