Kort Europees

‘Nieuwe regels organen redden 20.000 levens’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 mei. Twintigduizend levens per jaar zouden in Europa gered kunnen worden. Huidig EU-voorzitter Spanje heeft hoge verwachtingen van de nieuwe wet over transplantatieorganen die gisteren is aangenomen. Europarlementariërs stemden in met een plan dat de kwaliteit en veiligheid van transplantatieorganen moet waarborgen. Dat moet de uitwisseling ervan tussen lidstaten stimuleren. De nieuwe regels zijn vooral bedoeld voor de Oost-Europese lidstaten, voor Nederland verandert er niets.

Verdragen met Peru en Colombia

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 mei. Twee vrijhandelsverdragen en uitzicht op een derde. Dat is het resultaat van de ontmoeting tussen Europese en Latijns-Amerikaanse regeringsleiders, deze week in Madrid. Gisteren zetten ze hun handtekeningen onder een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Colombia en Peru. Met Centraal-Amerika heeft de EU een associatieverdrag getekend dat behalve over vrijhandel ook gaat over politieke dialoog, mensenrechten en duurzame ontwikkeling.

Parlement: meer geld assistenten

STRAATSBURG, 20 mei. Europarlementariërs hebben gisteren besloten hun budget voor assistenten te verhogen. Met 3.000 euro extra per maand kunnen ze volgend jaar ieder vier medewerkers aannemen in plaats van drie. Volgens het parlement zijn extra medewerkers nodig, omdat het door het nieuwe EU-verdrag meer macht heeft gekregen. Het extra personeel kost de EU 26 miljoen euro per jaar extra. (ANP)

Vleeslijm niet in hele EU toegestaan

STRAATSBURG, 20 mei. Het Europees Parlement verwierp gisteren een voorstel om ‘vleeslijm’ in de hele EU toe te laten. De lijm is een soort eiwit waarmee slagers kleine stukjes vlees aan elkaar kunnen plakken tot een groot stuk. In Nederland is vleeslijm wel toegestaan. (ANP)