Internationaal kort

‘Buitenstaanders in cockpit vlak voor Pools vliegongeluk’

Moskou. Vlak voor het vliegtuigongeluk in Rusland op 10 april, waarbij onder anderen de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw omkwamen, zijn er mensen in de cockpit geweest die daar niet thuishoorden. Dat heeft een Pools-Russische commissie gisteren bekendgemaakt op basis van de eerste onderzoeksresultaten. Volgens de commissie zijn op de opnames van de zwarte dozen stemmen te horen van personen in de cockpit die daar niet thuishoorden. Die stemmen zijn volgens de Poolse onderzoeker Edmund Klich vijftien tot twintig minuten voor het ongeluk gehoord. Klisch zegt ervan uit te gaan dat de personen die te horen zijn „geen beslissende invloed” hebben gehad op de verdere gebeurtenissen. Een van de stemmen is volgens de commissie geïdentificeerd. Er is niet bekendgemaakt om wie dat gaat. De andere stem of stemmen zijn nog niet geïdentificeerd. Het ongeluk is volgens de commissie niet veroorzaakt door een technisch mankement. Bij het vliegongeluk, nabij het plaatsje Katyn in Rusland, kwamen in totaal 96 mensen om. Behalve de president en zijn vrouw stierven tientallen politici en andere hoogwaardigheidsbekleders. (AFP, AP, Reuters)

Tea Party heeft succes in woedend Amerika

Washington. Twee anti-overheidsgezinde kandidaat-senatoren hebben bij de voorverkiezingen in de Verenigde Staten de nominatie van hun partij gewonnen. In Kentucky versloeg Republikein Rand Paul, een nieuwkomer met een achterban van conservatieve Tea Party-aanhangers, Trey Grayson. Grayson is de hoogste ambtenaar van de staat die de steun had van de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell. In Pennsylvania werd de Democraat Arlen Specter, gesteund door president Obama, na bijna dertig jaar als senator verstoten door oud-admiraal van de marine Joe Sestak. Amerikaanse media wijten hun overwinning aan de boosheid van de gewone Amerikaan. Die is boos op de bankiers die het land in de kredietcrisis hebben gestort, boos op de politici die de banken ondersteunen met belastinggeld. En hoe de Tea Party-beweging al die boosheid zal kanaliseren bij de Congresverkiezingen in november, blijkt volgens Amerikaanse media uit de voorverkiezingen. Sestak noemde zijn nominatie een overwinning op „ het establishment, de status quo, zelfs op Washington D.C.” (AP)

‘België moet 42 miljard bezuinigen’

BRUSSEL. Het Belgische Planbureau heeft berekend dat de volgende Belgische regering bijna 42 miljard euro zal moeten besparen door structurele maatregelen. Dat maakte het bureau gisteren bekend bij de vooruitzichten voor de periode 2010-2015. België heeft momenteel een demissionaire regering. Op 13 juni zijn er parlementsverkiezingen. De EU eist van België dat de begroting tegen 2015 opnieuw in evenwicht is. Tegen 2012 moet het tekort al onder de 3 procent van het bruto binnenlands product liggen. Het Belgisch Planbureau heeft berekend dat de nieuwe Belgische regering daarvoor van 2010 tot en met 2014, wanneer de zittingsperiode van de volgende regering afloopt, in totaal 41,9 miljard moet bezuinigen. Voor de periode 2010-2015 moet België zelfs 63,9 miljard aan bezuinigingen zien te realiseren. (ANP)

China: bloedbad op school in Haikou

Peking. In de Chinese stad Haikou hebben vijf mannen gisteren een bloedbad aangericht in een school voor beroepsonderwijs. Zij staken negen leerlingen neer in een slaapzaal. Acht zijn lichtgewond, van één werd een hand afgehakt. Volgens media houdt de aanval verband met een ruzie dinsdagavond tussen leerlingen en uitbaters van een voedselkraampje. Het is het zesde bloedbad op een school in China in twee maanden. De aanval van gisteren past niet in het patroon van de eerdere incidenten. In plaats van een eenzame man die jonge kinderen aanvalt, waren het vijf jonge mannen die het op studenten hadden voorzien. Bij de vijf eerdere aanvallen vielen zeventien doden en vijftig gewonden. (AP)