'Immigratie kost per jaar 7,2 miljard'

De immigratie van niet-westerse allochtonen kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit het rapport Budgettaire effecten van immigratie van niet-westerse allochtonen dat onderzoeksinstituut Nyfer gisteren heeft gepubliceerd. Het onderzoek is verricht in opdracht van de Partij voor de Vrijheid. In april maakte PVV-leider Geert Wilders de voorlopige onderzoeksresultaten al via de media bekend, tot groot ongenoegen van Nyfer. Uit het rapport blijkt dat deze groep vaker gebruikmaakt van collectieve voorzieningen en minder afdraagt aan belastingen en premies dan de gemiddelde inwoner van Nederland. Niet-westerse immigranten zijn vaker afhankelijk van de bijstand en doen vaker dan gemiddeld een beroep op uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook hun oververtegenwoordiging in de criminaliteit zorgt voor extra kosten, stelt Nyfer. Daar staat tegenover dat immigranten minder gebruikmaken van kinderopvang en hoger onderwijs. Ook hebben zij vaak een onvolledige AOW-uitkering. PVV-leider Wilders noemt de uitkomsten van het onderzoek „schokkend”. (NRC)

Lees het rapport van onderzoeksinstituut Nyfer via pvv.nl