Hè hè, daar is ze dan eindelijk

Schrijver Kluun schaduwt GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Deel 4: Femkes beeltenis staat groot op de campagnebus. Lady Gaga is er niks bij.

Ik kom zelf uit Tilburg, maar van de Bestuursacademie in de Meerkoldreef had ik nog nooit gehoord. De taxichauffeur die me van Tilburg CS naar de Meerkoldreef rijdt (‘Mirteldreef?’ ‘Nee, Meer-kol-dreef staat er hier op mijn briefje’) ook niet. De Meerkoldreef blijkt een straat te zijn in een jarenzestigwoonwijk in Tilburg-West. De Bestuursacademie is gevestigd op nr. 6. Op het eerste gezicht een kantoorpand. Administratiekantoor of zoiets. Hier, in dit gebouw, in lokaal 3 om precies te zijn, begint de landelijke verkiezingscampagne van GroenLinks.

De campagnebus waarmee deze weken markten, braderieën en fancyfairs zullen worden aangedaan, arriveert. Zelf had ik vanochtend eerst een andere afspraak, dus ik kwam met de trein. Jammer, want ik had het me helemaal voorgesteld, samen met Femke op de achterbank van de bus en dan maar zingen van ‘daar boven in de bergen, daar woont Jack de Vrie-hies…’ Femkes beeltenis beslaat de hele achterzijde en de helft van de zijkanten van de bus. Lady Gaga is er niks bij. Ik heb de campagnebussen van de PvdA en SP nog niet gezien, maar je mag toch hopen voor de verkeersveiligheid dat Job en Emile daar niet even pontificaal op staan afgebeeld.

Waarom eigenlijk de Bestuursacademie en niet de Katholieke Universiteit Brabant, vraag ik. Geen enkele universiteit wil politieke kleur bekennen, zegt de campagnedirecteur. Ze zijn er wel geweest, vanochtend, op het terrein van de KUB. Van Lanschot-bankier en kandidaat-Kamerlid Bruno Braakhuis meldt door de bewakingsdienst van het campusterrein te zijn verwijderd nadat hij in zijn grijze pak betrapt was op flyeren.

Hè hè, daar is ze dan eindelijk, de lijsttrekker van GroenLinks. Na drie dagen virtueel contact ontmoet ik haar voor het eerst in nog wat grieperigen lijve. Ze heeft niet zichtbaar geleden. Eens kijken hoe de sfeer in de ploeg is. Ze had ambivalente gevoelens over mijn eerste stukjes, twitterde ze. Vroeg wanhopig of iemand @Kluun misschien het verkiezingsprogramma, haar laatste boek en ander propagandamateriaal kon overhandigen als munitie voor mijn stukjes. Schuldbewust stelde ik voor dan maar het verkiezingsprogramma van GroenLinks integraal voor te lezen in mijn wekelijkse boekencolumn bij Giel Beelen op 3FM.

Maar nu, in de tien minuten dat ik haar spreek in real life, is ze aardig. Doet ze aardig. Dank je de koekoek. Het is verkiezingstijd en ik ga nog drie dagen over haar schrijven.

Ze heeft wel wat van Carice, trouwens, met dat haar.

Wordt morgen vervolgd