Harde taal Korea's over aanval schip

Zuid-Korea heeft vandaag „ferme” actie aangekondigd tegen Noord-Korea, nu volgens Seoul vaststaat dat het buurland een Zuid-Koreaans marineschip tot zinken heeft gebracht. Pyongyang dreigt nieuwe sancties met „harde maatregelen” te zullen beantwoorden.

„Er is geen andere plausibele verklaring” voor het zinken van de korvet Cheonan en de dood van 46 opvarenden, dan dat Noord-Korea er een torpedo op heeft afgevuurd, aldus het vandaag verschenen rapport waaraan ook westerse onderzoekers hebben meegewerkt. Zuid-Korea vermoedt dat de aanval, op 26 maart, gaat om een wraakactie voor een slag tussen de twee marines eind vorig jaar, die Zuid-Korea won. De beschieting van de Cheonan zou de zwaarste oorlogsdaad tussen de twee landen zijn sinds het feitelijke einde van de Koreaanse oorlog in 1953.

Bij het wrak van de korvet zijn resten gevonden van een torpedo, waarvan het serienummer overeenkomt met een Noord-Koreaanse torpedo die Zuid-Korea eerder in handen heeft gekregen. Ook zijn kleine Noord-Koreaanse onderzeeboten en een moederschip twee of drie dagen voor de beschieting uitgevaren en twee of drie dagen na de aanval teruggekeerd in een marinehaven. Andere landen hadden op dat moment geen onderzeeboten in de buurt.

„We zullen ferme tegenmaatregelen nemen en Noord-Korea door sterke internationale samenwerking dwingen zijn fouten toe te geven”, verklaarde president Lee Myung-bak. De regering heeft militaire vergelding uitgesloten. Het communistische regime van Kim Jong-il kondigde in gebruikelijke harde termen een „grootschalige oorlog” aan tegen elke vorm van sancties en ontkent schuld.

De Verenigde Staten en Japan, leden van het zespartijenoverleg over Pyongyangs nucleaire programma, hebben zich achter Zuid-Korea geschaard. Het Witte Huis spreekt van een onacceptabele „daad van agressie”. De Japanse premier Hatoyama vindt het incident „moeilijk te vergeven”. Beide landen sluiten hervatting van het overleg, waaraan behalve de Korea’s ook China en Rusland deelnemen, voorlopig uit.

Uitgekeken wordt naar de reactie van China, dat Noord-Korea doorgaans steunt. Tot nu toe heeft China alleen gezegd dat het incident „ongelukkig” was, maar het kan de conclusies van het onderzoek moeilijk negeren. Seoul was al ontevreden over de ontvangst van Kim Jong-il in Peking twee weken geleden. (AP, Reuters)