Harde lijn in thuiszorg

Het akkoord over de aanpak van kartelafspraken in de thuiszorg is van de baan. Werkgeversorganisatie Actiz koos gisteren voor de confrontatie met toezichthouder NMa.

De NMa spreekt van een „gemiste kans”. Het intensieve onderzoek naar de thuiszorg, dat een tijd was bevroren, wordt hervat.

ActiZ en NMa hadden een regeling ontwikkeld om ‘oude kartelproblemen’ versneld af te wikkelen en duidelijkheid te scheppen over mededinging en samenwerking in de zorg. De branche worstelt al jaren met de vraag wat wel en niet is toegestaan.

De NMA beboette in 2008 thuiszorgbedrijven voor miljoenen wegens concurrentiebelemmerende afspraken. In het recente compromis beloofde zij boetes te beperken als de branche alle dubieuze afspraken zou melden. Het milde regime zou tot 2012 gelden.

De meeste leden van Actiz wezen gisteren de moeizaam bereikte afspraken met de NMa af. Zij willen, aldus voorzitter Han Noten, „breed het debat aangaan” over mededinging, zorgkwaliteit en het belang van de cliënt. In het uiterste geval moet de rechter maar duidelijkheid scheppen.

Noten, die zich sterk had gemaakt voor het compromis, betreurt dat. „Het is spijtig dat we de komende tijd geld gaan spenderen aan juristen en rechtszaken in plaats van zorg.”