Google TV verandert je televisie in een browser

googletvInternetbedrijf Google is allang geen internetbedrijf meer. Zeker niet nu het Google TV heeft aangekondigd, een nieuw platform voor het grote tv-scherm in de huiskamer. Dat doet het bedrijf in samenwerking met Intel, Logitech en Sony, die te gast waren bij Google’s I/O bijeenkomst. Gaat het Google wel lukken om een succesvolle kruising tussen web en tv te ontwikkelen, terwijl zoveel concurrenten al faalden?

Google noemt de nieuwe software “een combinatie van het slimme web en het grote scherm.” De kijker schakelt niet meer heen en weer tussen zenders, maar tikt een zoekterm in om materiaal  te vinden op het web of in de reguliere programmering en opgenomen programma’s. Je kunt ook zelf regelrecht naar een videokanaal surfen. Het beginmenu is in te richten met favoriete programma’s en er zit een volwaardige browser in. Google TV is gebouwd op Android, hetzelfde besturingssysteem dat nu gebruikt wordt voor smartphones. De tv-software is dan ook eventueel met een Android-telefoon te bedienen.

Google TV vertoont overeenkomsten met bestaande gratis media-software van bijvoorbeeld Boxee en XMBC. De software, die ook het veelgebruikte Flash videoformaat kan weergeven, zal standaard meegeleverd worden op Sony televisies. Sony is de tweede tv-maker ter wereld, na het Koreaanse Samsung. Ook komen er settopboxen op de markt die Google TV ondersteunen. Het is de bedoeling dat de software volgend jaar open source wordt, zodat iedereen applicaties voor het platform kan ontwikkelen en alle hardwarefabrikanten de Google TV-software kunnen toevoegen aan hun settopboxen en tv’s.

Google TV is dit jaar alleen nog op de Amerikaanse markt gericht, waar video on demand-diensten als Netflix en Hulu (straks ook betaald) al verder gevorderd zijn dan het versnipperde aanbod in Europa. Wellicht zal Google het tv-platform gebruiken om de beloofde Youtube-premiumkanalen te distribueren naar het grote scherm. Zo kan YouTube wellicht eindelijk een keer winstgevend worden. Internationale beschikbaarheid van Google TV is er vanaf 2011.

Poging nummer zoveel

Google is bepaald niet het eerste bedrijf dat een poging doet tv en internet te integreren. De combinatie van de intelligentie van de pc en het gemak van het grote scherm is al jarenlang de heilige graal voor fabrikanten van consumentenelectronica, maar niemand slaagde er tot nu toe een streaming tv-oplossing te bieden voor het grote publiek. Microsoft beet zich er meermalen in vast met WebTV, UltimateTV en nu uiteindelijk de Xbox als mediacenter. Internetbedrijf Yahoo deed twee jaar geleden een poging met Connected TV, ook ondersteund door Intel en Samsung. Een hele reeks tv-merken introduceerde afgelopen januari op de CES toestellen met internetsoftware, zodat je met je tv ook kunt Skypen, twitteren of Youtube-films kijken -  ook Sony. Philips heeft zijn eigen internet-tv en Apple verkoopt al jarenlang Apple TV - een kastje dat Youtube en digitale media van de computer en iTunes Store op een tv afspeelt. Tegelijkertijd schuift de pc verandert de tv meer in een tv, met steeds grotere schermen en  gebruiksvriendelijke mediacenterfuncties zoals Mediacenter (Windows) en FrontRow (Mac OS X). Aan de consument de onmogelijke taak om in dit woud van opties de juiste oplossing te kiezen.

Licenties en advertenties

In Nederland hebben de kabel- en iptv aanbieders allemaal al digitale pakketten met Uitzending Gemist en VOD-diensten, die ze eenvoudig uit zouden kunnen breiden met extra webcontent.  Maar de netwerken - en ook Hollywood - zijn niet blij zijn met nieuwkomers als Google in ‘hun’ domein.  Open platformen en open standaarden vormen een bedreiging  voor het huidige licentiemodel, dat nog op distributie in verschillende regio’s en op verschillende tijdstippen (windows) is gebaseerd. Een volwaardige browser in je tv geeft toegang tot allerlei alternatieve en illegale bronnen.

Daarnaast leveren over-the-top diensten (de kabelaar verzorgt alleen de internetverbinding, diensten worden door andere partijen zoals Google geleverd) weinig op. Producenten zouden via het web rechtstreeks de tv-kijker kunnen bereiken, zonder tussenkomst van kabelaar of satellietnetwerk.  En wat gebeurt er met advertentie-inkomsten?  Google begint voorzichtig: voorlopig zullen de advertenties op Google TV afkomstig zijn van de bestaande netwerken, maar de deur staat open voor nieuwe, interactieve advertentiemodellen waar Google wel aan mee kan verdienen. Tenslotte is de markt voor tv-advertenties in de VS alleen al 70 miljard dollar, bijna drie keer zo groot als de online advertentiemarkt (25 miljard dollar in de VS). De wereld telt 4 miljard tv-kijkers, tegenover zo’n 1.8 miljard internetgebruikers.

Kans van slagen

Google heeft betere papieren dan veel concurrenten om een goede web/tv-oplossing te creëren. In de eerste plaats omdat het Google is, met voldoende financiële ruimte en volharding om aan een nieuw idee te blijven werken, ook als het niet meteen aanslaat (denk aan Wave of Buzz). Daarnaast weet Google zich gesteund door een grote gemeenschap van ontwikkelaars die nu ook al voor Android in de weer zijn. Bovendien kiest Google voor een volstrekt open benadering en dat is in het voordeel van consumenten die een zo groot mogelijk tv-aanbod tot hun beschikking willen hebben, en keuze uit verschillende apparaten. Daarvoor moet Google eerst nog de rest van de consumentenelectronicabranche overtuigen.

Maar de belangrijkste voorwaarde om van Google TV een massaproduct te maken:  het moet beduidend meer extra content bieden, maar net zo robuust zijn als de huidige broadcast-kanalen - met het gemak van een simpele afstandsbediening. Tot nu toe zijn alle web/tv-combinaties te ingewikkeld gebleken voor de gemiddelde tv-kijker, die tijdens een voetbalwedstrijd of een film niet geplaagd wil worden door vastlopers en foutmeldingen.

Andere opvallende aankondigingen van Googles I/O conferentie:

  • Google koopt Simplify Media, een bedrijfje dat software levert waarmee je muziek  kunt delen en afspelen via het web. Dat zorgt ervoor dat je je muziek van de pc kunt streamen naar een Android telefoon.
  • Aankondiging van Android 2.2 met Flash ondersteuning (sneer naar de Apple iPhone en iPad die geen Flash ondersteunen)
    • Marc Hijink