Giro na monsterontsnapping in noodweer op z'n kop

In de elfde en langste etappe (262 kilometer) is gisteren de Ronde van Italië op z’n kop gezet. Vrijwel alle favorieten voor de eindzege misten een vroege vlucht van 56 renners. Daarbij zat wel de Australische neoprof Richie Porte, die met de sterkste vluchters uiteindelijk ruim twaalf minuten voorsprong pakte en de roze leiderstrui overnam van Aleksandr Vinokoerov. De etappe werd gewonnen door de Rus Jevgeni Petrov, de Italiaan Dario Cataldo werd tweede.

Ook toprenners als Carlos Sastre en Bradley Wiggins, eerder in deze Giro op achterstand geraakt, keerden via de succesvolle monsterontsnapping terug in de top van het klassement. Zij maakten deel uit van de groep vroege vluchters.

Na de verkeersobstakels in Utrecht, de wind in Zeeland, de onverharde strade bianche in Toscane en het waterballet in Cava dei Tirreni was er gisteren in de Apennijnen weer spektakel. Al na twintig kilometer zetten de ploegen van Cervélo (kopman Sastre), Sky (Wiggins), Saxo Bank (Porte) en Caisse d’Epargne (David Arroyo) een aanval op. Leider Vinokoerov en klassementtoppers als Cadel Evans, Ivan Basso en Vincenzo Nibali misten de aansluiting.

De kopgroep groeide tot 56 renners (onder wie de Nederlandse debutant Steven Kruijswijk) en pakte een maximale voorsprong van achttien minuten. „Ik voelde dat niemand de achtervolging wilde beginnen”, verklaarde Vinokoerov achteraf in La Gazzetta dello Sport. „Ik was niet de aangewezen man om de achtervolging te leiden. Basso en Nibali hebben meer kans om de Giro te winnen dan ik. Maar niemand had gedacht dat de voorsprong zo groot zou worden.”

In de stromende regen vloog de kopgroep door de vorig jaar door een zware aardbeving getroffen Abruzzen, langs talloze ingestorte gebouwen. In finishplaats L’Aquila won Petrov. Het algemeen klassement zag er ineens heel anders uit. Achter de nieuwe leider Porte staat Arroyo nu tweede op 1.42 minuut, Sastre zevende op 7.09 en Wiggins tiende op 8.14. Vinokoerov volgt pas als twaalfde, op 9 minuut 58 achterstand.

Porte (25), een voormalig triatleet die pas drie jaar wielrenner is, won een paar weken geleden een tijdrit in de Ronde van Romandië. In de Giro toonde hij op de Monte Terminillo ook klimcapaciteiten. „Ik zie elke dag in de roze trui als een bonus”, toonde de Australiër zich gisteren voor de Italiaanse televisie bescheiden over zijn ambities voor het klassement.

Ook Sastre is ineens weer kanshebber voor de eindzege. „Na vandaag staat alles ondersteboven”, zei de Tourwinnaar van 2008. „Ik ben erin geslaagd terug te keren in de race, samen met mijn ploeggenoot Xavi Tondo (vierde in het klassement op 4.34), die een sterke Giro rijdt.”