Geen muziek was haar te moeilijk

Ze was een wonderkind en ook later een begaafd pianist. Yvonne Loriod was bijna onovertroffen in het werk van haar latere echtgenoot Messiaen.

De Franse pianiste en componiste Yvonne Loriod zei ooit te hopen „op een goede dood zodat ik naar de hemel kan gaan en bij Messiaen kan zijn.”

Yvonne Loriod is maandag op 86-jarige leeftijd overleden in de Parijse voorstad Saint-Denis. Ze kende haar latere echtgenoot Olivier Messiaen (1908-1992), de belangrijkste religieuze componist van de vorige eeuw, sinds 1942, toen ze les van hem kreeg op het Parijse conservatorium.

Loriod was een voormalig wonderkind dat als 12-jarige de sonates van Beethoven en de pianoconcerten van Mozart kende. Niets was haar te moeilijk, zij speelde later ‘onspeelbare’ muziek van Pierre Boulez en Jean Barraqué.

Messiaen excuseerde zich achteraf bij andere pianisten voor de moeilijke muziek die hij voor haar componeerde, zoals de Vingt regards sur l’enfant-Jésus, Visions de l'Amen en de pianopartijen in de Turangalîla-symfonie en Des canyons aux étoiles. Messiaen, die veel vogelzang in zijn muziek verwerkte, citeerde vaak de merel, ‘loriot’ in het Frans. Loriod was, net als haar in 2001 overleden zuster Jeanne Loriod, een befaamd bespeelster van het vroege elektronische instrument Ondes Martenot.

Het werd door Messiaen onder andere gebruikt in de Turangalîla-symfonie en de opera Saint François d’Assise. Ook bij Nederlandse uitvoeringen daarvan traden Yvonne en Jeanne Loriod op.

Yvonne Loriod, een krachtige en zeer zelfbewuste dame, had tal van leerlingen, onder wie Pierre Laurent Aimard. Als weduwe van Messiaen, die haar pas in 1961 trouwde nadat zijn geesteszieke eerste vrouw was overleden, zorgde zij voor de uitgave van zijn Traité de rhytme, de couleur et d’ ornithologie.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de necrologie van de pianiste Yvonne Loriod, Geen muziek was haar te moeilijk (20 mei, pagina 9), stond dat loriot het Franse woord is voor merel. Loriot is het Franse woord voor wielewaal.

    • Kasper Jansen