Freddy Krueger duikt weer op in tienernachtmerries

FILE - In this film publicity file image released by Warner Bros., Jackie Earle Haley portrays Freddy Krueger in New Line Cinema?s horror film, "A Nightmare On Elm Street." Freddy Krueger is raking in cash at the box office again. A remake of the slasher flick "A Nightmare on Elm Street" led the weekend with a $32.2 million debut. The movie features Jackie Earle Haley as Krueger, a psycho killer who stalks and slays victims in their dreams. (AP Photo/Warner Bros., File) NO SALES

A Nightmare on Elm Street

Regie: Samuel Bayer. Met: Jackie Earle Haley, Rooney Mara, Kyle Gallner. In: 27 bioscopen. **

A Nightmare on Elm Street is nummer negen in een serie die in 1984 voor het eerst van zich deed spreken. De door blockbusterkoning Michael Bay geproduceerde film (in feite een remake van deel 1) heeft vooral als doel het iconische ‘merk’ Freddy Krueger in leven te houden en geld in het laatje te brengen voor de met de ondergang bedreigde studio New Line. De film past ook in de trend om succesvolle horrorfilms (Halloween, The Last House on the Left, Friday the 13th, The Texas Chainsaw Massacre) uit de jaren zeventig en tachtig opnieuw te maken voor een jong publiek.

In de nieuwe, weinig opzienbarende versie van A Nightmare on Elm Street duikt Freddy Krueger opnieuw op in de nachtmerries van tieners. Bestaat hij echt? Kan hij inderdaad mensen zowel in hun dromen als in het echt afslachten? Hoe dan ook, de scholieren zijn bang in slaap te vallen en in dromenland terecht te komen. De film dreigt even een verhandeling te worden over de psychische gevolgen van slapeloosheid, maar combineert dan het verhaal van De rattenvanger van Hamelen met een zoektocht naar de oorsprong van Freddy, de slachter met verbrand gezicht, gestreept T-shirt en fedora-hoed. De nieuwe Nightmare on Elm Street windt er opnieuw geen doekjes om: Freddy is een enge pedofiel die terecht aan eigenrichting door de dorpsbewoners werd onderworpen.

    • André Waardenburg