Ex-top van Fortis weigert voor Utrechtse rechter te verschijnen

Hij moet komen, zegt de Nederlandse rechter. Maar of de Belg Jean Paul Votron morgenochtend ook daadwerkelijk de Utrechtse rechtbank binnenloopt, is onzeker.

De voormalige topman van Fortis doet er alles aan om aan een verhoor in Nederland te ontsnappen. Hij is, samen met voormalig financieel directeur George Mittler en de voormalige president-commissaris Maurice Lippens opgeroepen om te verschijnen in de rechtbank van Utrecht voor een getuigenverhoor. Zij werden opgeroepen omdat voormalige Fortis-aandeelhouders eisen dat zij hun verhaal doen over de gang van zaken rond de ondergang van het bedrijf. De voormalige Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar was één van de drie banken die ABN Amro opkochten. De hoge overnameprijs was, samen met de kredietcrisis, een belangrijke reden dat Fortis ten onder ging.

De drie probeerden via een beroepszaak bij het gerechtshof al te voorkomen dat Votron morgen, en de andere twee in juni, moeten verschijnen. Zij willen in België gehoord worden, door een Belgische rechter en in het Frans. Opmerkelijk, aangezien met name Votron uitstekend Nederlands spreekt. De rechter van het hof in Arnhem oordeelde dinsdag dat Votron gewoon in Nederland gehoord kan worden. Nu gaan de drie in cassatie bij de Hoge Raad.

Als zij dachten hierdoor gevrijwaard te zijn van een bezoek aan Utrecht, werden zij vanmorgen teleurgesteld. De rechter in Utrecht stelde dat de cassatie geen reden is om het verhoor op te schorten en wil dat Votron zich morgenochtend gewoon meldt. Wat de rechter doet als hij er niet is, wilde een woordvoerder niet zeggen. In Nederland is verschijnen voor een getuigenverhoor verplicht. Als iemand wegblijft kan de rechter de politie inschakelen om iemand op te halen. Maar Votron zit in België.

Hendrik Jan Bos is advocaat voor de eisende partij die bestaat uit zeven beleggers. Volgens Bos zijn dit gepensioneerde ondernemers die per persoon circa 200.000 euro kwijtraakten door de ondergang van Fortis. „Wat deze drie mannen doen is een middelvinger opsteken naar de rechter”, aldus Bos, die van de drie Belgen het „symbolische” bedrag eist van 1,5 miljoen, omdat zij de aandeelhouders valse informatie zouden hebben gegeven. De advocaat van Votron was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.