Europa en de box

Zodra een kind begint te kruipen, ontdekt het dat zijn wereld groter is dan de box. Maar ondanks die Columbiaanse ontdekkingsreizen over het parket, vindt het het heerlijk om soms terug te keren in die kleine wereld, omringd door spijlen en bogen vol speeltjes.

Ik zie het dagelijks gebeuren en realiseer me: die box is Nederland, mijn huiskamer Europa.

Bij het idee dat ‘Brussel’ inspraak zou moeten krijgen in nationale begrotingen, riepen bijna alle partijen: inmenging in onze democratie!

Dat zou waar zijn als Europa een monster was dat ons wil opeten. Maar uiteraard zijn wij zelf Europa, met een gedeelde geschiedenis van Middeleeuwen, Renaissance, Shakespeare, Barok, Voltaire, Verlichting, Nietzsche en de Beatles. Als we dat iets eerder beseften, zaten nu die PVV-malloten niet namens ons in Brussel. Dan hadden we daar sterkere invloed gehad, in de aanloop naar de periode dat Europa een echte democratische federale regering krijgt en ons Binnenhof verschrompelt tot regionaal kantoor. Zelf kan ik niet wachten, maar de meeste Nederlanders maakt het doodsbenauwd. Onbegrijpelijk, want juist doordat die democratische regering er niet is, krijgen we nu van alles uit ‘Brussel’ door onze strot geduwd.

Als we iets minder ruimtevrees hadden, dan bestond die regering al tien jaar, en had Europa ingegrepen in het begroten-op-z’n-Grieks, zodat we nu die miljarden siëstasteun nog op zak hadden.

Als we inzien dat die leuke speeltjesbox die Nederland heet onderdeel is van een veel ruimere en fascinerende huiskamer, dan hoeven we niet steeds weer jongens als Ewoud Irrgang (SP) in het journaal te zien klagen over inmenging van Europa in onze democratie.

Mijn zoon van acht maanden klaagt toch ook niet over inmenging van de huiskamer in zijn vertrouwde boxrealiteit? Nou ja, heel soms nog, en dan mag hij best even terug die box in. Maar als hij net zo oud is als Ewout Irrgang (en ik – we lagen allebei in 1976 in onze boxen) mag ik toch hopen dat zijn wereld wél groter is geworden dan z’n eigen huiskamer.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts