Etnische onlusten in Zuid-Kirgizië

In het zuiden van Kirgizië is het vanmorgen opnieuw tot etnische spanningen gekomen. In de stad Jalalabad, een regionaal centrum, waren gisteren al gevechten uitgebroken tussen Kirgiziërs en etnische Oezbeken. De voorlopige regering, die na een gewelddadige opstand begin april de macht greep, heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Even buiten Jalalabad, in het district Soezak, hadden vanmorgen enkele duizenden Kirgizische aanhangers van de bij de opstand verdreven president Koermanbek Bakijev zich verzameld bij een paardenrenbaan. Zij eisten de arrestatie van Kadirzjan Batirov, een leider van de lokale Oezbeekse minderheid. Ze beschuldigen hem ervan een Oezbeekse staat te willen oprichten in de regio. Ook zou hij het bevel hebben gegeven om het huis van Bakijev in zijn ouderlijke woonplaats, het dichtbijgelegen Tejjit, in brand te steken.

De waarnemend minister van Defensie en de nieuw geïnstalleerde gouverneur die naar de renbaan waren gegaan om de menigte tot kalmte te manen, werden daarbij aangevallen en volgens de autoriteiten korte tijd gegijzeld.

In Jalalabad zelf verzamelden zich in de ochtend enkele duizenden aanhangers van Batirov bij de Universiteit van de Vriendschap van het Volk. Die universiteit, een belangrijk centrum van de Oezbeekse gemeenschap in de stad, werd gisteren bestormd door Kirgiziërs. Bij de confrontatie met etnische Oezbeken en toegeschoten ordetroepen die daarop volgde, vielen volgens de autoriteiten 2 doden en 70 gewonden.

Roza Otoenbajeva, hoofd van de waarnemende regering, kondigde in een reactie op de onlusten aan dat zij tot eind 2011 zal functioneren als waarnemend president. Die functie was tot nu toe niet ingevuld. Vanochtend maakte Otoenabjeva tevens bekend dat de presidents- en parlementsverkiezingen die voor oktober dit jaar gepland stonden, worden uitgesteld tot eind 2011. Aan die verkiezingen mag zij niet meedoen.

In het zuiden van Kirgizië, dat grenst aan Oezbekistan, wonen veel etnische Oezbeken. Enkele leiders van de Oezbeekse minderheid hebben zich achter de nieuwe regering geschaard en hebben daarmee woede van Kirgizische aanhangers van Bakijev op zich gehaald.

De noodtoestand, die gisteren werd uitgeroepen, duurt twee weken. (AFP, AP)