Een nagespeelde veldslag met grote gevolgen

scene uit de film Demain des L'Aube (2009) FOTO: Benelux Film

Demain dès l’aube

Regie: Denis Dercourt. Met: Jérémie Renier, Vincent Perez, Aurélien Recoing, Anne Marivin. In: 6 bioscopen. ***

Pianist Mathieu (Vincent Perez) heeft een huwelijkscrisis en neemt tijdelijk zijn intrek in zijn ouderlijk huis. Zijn moeder ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, iets waar vooral zijn wat labiele broer Paul (Jérémie Renier) het moeilijk mee heeft. Paul vindt afleiding in het naspelen van Napoleontische veldslagen. Dan vergeet hij het heden en gaat hij op in het rollenspel, waarbij alles authentiek wordt nagespeeld. Hij krijgt de sceptische Mathieu zo ver dat hij meegaat en samen raken ze verzeild in een prestigegevecht tussen legeronderdelen. Wat als onschuldig weekendvermaak begint, krijgt grote gevolgen.

Het bijzonder fraai gefilmde Demain dès l’aube (Morgen bij het ochtendgloren) is een boeiende studie naar twee broers die ieder een mentale crisis doormaken en niet helemaal zeker meer zijn van hun plek in de wereld. Helpt het om dan een sabel ter hand te nemen en een historisch kostuum aan te trekken? Regisseur-scenarist Denis Dercourt, die eerder indruk maakte met het ijzige La tourneuse de pages (2006), suggereert van wel. Mathieu hervindt zijn passie en gaat beter pianospelen en Paul wordt zelfverzekerder en vergeet zijn sores. Door jezelf te verliezen in een rollenspel kun je jezelf hervinden. Een bevrijding die in de film ook zo zijn sinistere kantjes krijgt als de vete tussen een huzarenkapitein en Mathieu doorsijpelt in het dagelijkse leven. Vanaf dat moment is de film minder overtuigend en wordt psychologie ingeruild voor thrillerelementen.

    • André Waardenburg