Een levensechte held

De game Prince of Persia, was een geweldige hit in 1989.

Dat kwam vooral door de moderne animatietechniek die in het spel werd gebruikt.

Het avonturenspektakel Prince of Persia: The Sands of Time zal de komende weken wereldwijd miljoenen mensen naar de bioscoop trekken, maar slechts een fractie van hen zal kunnen zeggen Prince of Persia ook gespeeld te hebben. De originele game was een geweldige hit toen deze in 1989 uitkwam, en het zijn dus vooral eind-twintigers en begindertigers die bij het horen van de titel Prince of Persia met een nostalgische blik in de ogen terug zullen denken aan de uren van pure verwondering die ze voor het beeldscherm hebben doorgebracht met het spelen van de game.

Het waren voornamelijk de voor die tijd ongeëvenaarde graphics, die de game zo bijzonder maakten. Prince of Persia is een zogenaamd platformspel, waarin de hoofdpersoon van het ene ‘platform’ (een richel, een muur, een stok), naar het ander springt. Nu was dat springen in de tijd voor Prince of Persia voorbehouden aan houterig bewegende mannetjes uit titels als Mario Bros. (1983) of Donkey Kong (1981). De animators van Prince of Persia maakten voor het eerst gebruik van rotoscopie, de animatietechniek waarbij filmbeelden worden overgetekend met een lichtbak. Het resultaat was dat spelers voor het eerst met een held konden spelen die levensecht sprong, dook, viel, en ook stierf wanneer hij voor de zoveelste keer in een door het spel iconisch geworden put met scherpe spijlen stortte.

Dankzij het succes van Prince of Persia verscheen om de paar jaar een nieuw deel in de serie, waaraan onlangs tegelijk met de verschijning van de film het zevende deel The Forgotten Sands is toegevoegd. Wederom klautert de Perzische prins over richels en zwaait van stok naar stok om zo complexe puzzels op te lossen.

Voegt de film iets toe aan de gameserie? Nauwelijks. De verhaallijn van de film is losjes gebaseerd op die van de vierde game uit de serie uit 2003. Beide draaien om de zoektocht naar de ‘Dagger of time’, een dolk waarmee terug in de tijd kan worden gereisd. Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op. De enige andere verwijzing naar de Prince of Persia-serie zijn de acrobatische toeren die hoofdpersoon Jake Gyllenhaal uithaalt om aan de Perzische soldaten te ontkomen. Leuk spektakel, maar met de games heeft het weinig te maken.

Op nintendo8.com kun je Prince of Persia en andere oude spellen spelen

    • Reinier Kist