Economie kort

Slecht toezicht van VS droeg bij aan grote olieramp

Door een onzer redacteuren

New York. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is tekortgeschoten bij toezicht op diepzeeboringen en heeft zo mogelijk bijgedragen aan de grootste milieuramp in de Verenigde Staten in decennia. Dat zegt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar. Salazar verscheen dinsdag in het Amerikaanse Congres, voor het eerst sinds de olieramp vier weken geleden begon. Het Congres hield een hoorzitting over de schuldvraag en de rol van de overheid bij het olielek. Het toezicht was in handen van het Minerals Management System (MMS), een van de organisaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel het merendeel van de werknemers volgens Salazar eerlijk en capabel is, zouden er ook werknemers zijn die taken niet naar behoren uitvoeren. „Iedereen die schuldig is aan corruptie of nalatigheid wordt ontslagen.” MMS heeft tot na de explosie ontheffingen verleend aan BP en andere bedrijven voor olie-exploratie in de Golf van Mexico.

Tweedehands muziek en games bij Bol.com

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Webwinkel Bol.com biedt vanaf vandaag ook tweedehands muziek, films en games aan. Zowel particulieren als professionele aanbieders kunnen hun spullen verkopen via de site. Sinds 2007 heeft Bol.com al gebruikte boeken in het aanbod. Eén op de vijf titels die Bol.com verkoopt is gebruikt. „Tweedehands muziek, films en games vergroten ons aanbod aanzienlijk”, zegt Michel Schaeffer van Bol.com. „Alles wat ooit verschenen is, moet je bij ons kunnen krijgen. Ook kunnen we nu producten tegen verschillende prijzen aanbieden.” Schaeffer verwacht dat de tweedehands verkoop weinig effect zal hebben op de verkoop van nieuwe producten. Bol.com vraagt verkopers van tweedehands spullen 15 procent van de verkoopprijs. De webwinkel vraagt kopers na de transactie de verkoper te beoordelen. Dat oordeel komt op de site. Ontevreden kopers krijgen hun geld terug van Bol.com.

Spanje heeft recessie officieel achter de rug

Madrid. De Spaanse economie is in het eerste kwartaal volgens definitieve cijfers uit een langdurige recessie geklauterd. De economie groeide met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, geholpen door een toename van de export en consumentenbestedingen. Dat maakte het Spaanse bureau voor statistiek gisteren bekend. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar was sprake van een krimp van 1,3 procent, na een daling van 1,8 procent in het kwartaal daarvoor. De laatste cijfers onderschrijven de voorlopige cijfers die eerder deze week bekendgemaakt werden. Spanje is het laatste grote Europese land dat uit een recessie klimt. De economie van het Zuid-Europese land kromp tot eind vorig jaar zes kwartalen achter elkaar. (ANP)

Lees een eerder verhaal over de economische problemen van Spanje via nrcnext.nl/links