Dubai World bereikt akkoord over schulden

Investeringsmaatschappij Dubai World heeft een akkoord bereikt met een comité van belangrijkste schuldeisers over herstructurering van een schuld van 23,5 miljard dollar (19 miljard euro). Dat heeft het staatsbedrijf vandaag bekendgemaakt.

„Wij zijn tevreden dat wij in beginsel de steun hebben van het comité”, aldus Aidan Birkett, een Britse consultant en partner van adviesbureau Deloitte die door Dubai is ingehuurd om de miljardenschuld te herstructureren.

Vorig jaar maakte Dubai bekend dat de investeringsmaatschappij een schuld van 59 miljard dollar niet tijdig kon aflossen. Dit zorgde voor grote ophef bij investeerders en op financiële markten.

Sinds maart is Dubai World,dat direct onder controle staat van heerser Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, in overleg met de belangrijkste schuldeisers, waaronder Royal Bank of Scotland, Standerd Chartered en HSBC.

Nu hebben Dubai World en de schuldeisers besloten dat de overheid van Dubai 10 miljard dollar aan obligaties van projectontwikkelaar Nakheel opkoopt. Nakheel is een dochterbedrijf van Dubai World en bekend van de palmeilanden. Dubai koopt de obligaties met de miljardeninjectie die het ontving van buuremiraat Abu Dhabi.

Een schuld van 14 miljard dollar wordt onderverdeeld in een tranche van 4,4 miljard, die Dubai World in 5 jaar zal aflossen. De andere tranche gaat Dubai World in 8 jaar aflossen.