Dit is de toekomst

Elderly people exercise during the opening of the first dedicated 'pensioners' playground' at Hyde Park in London, May 19, 2010. The outdoor facility, which has been funded in partnership by Westminster Council and The Royal Parks, will feature fun fitness equipment designed specifically to provide gentle exercise for the over-60s. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: SOCIETY) REUTERS

Nu zijn speeltuintjes in parken alleen voor kinderen. Maar die zitten tegenwoordig uitsluitend achter de computer. En dat terwijl het aantal ouderen toeneemt. De babyboomgeneratie heeft de leeftijd van 65 jaar bereikt, dus moeten de openbare voorzieningen daaraan aangepast worden.

In Engeland hebben ze dat door. In Hyde Park in Londen werd gisteren de eerste ‘speeltuin’ voor ouderen geopend, met aangepaste fitnesstoestellen. Zo is er een crosstrainer en een bankje om buikspieroefeningen op te doen (beide te zien op de foto) Ook is er een extra licht trappende fiets.

Het sportpleintje is nu al een hit. Volgens de bedenkers, Westminster Council en The Royal Parks, stonden de ouderen gisteren al vroeg in de rij om op de apparaten te mogen trainen. Volgens een woordvoerder is de speeltuin een „prettige plek om buiten te bewegen en tegelijkertijd bij te praten met andere ouderen”.

Nu maar hopen dat het pleintje niet, zoals dat in Nederland vaak gaat, snel verandert in een hangplek.