Dagboeken Mladic bij VN-hof

De aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal kunnen beschikken over de militaire dagboeken van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic, één van de twee nog voortvluchtige verdachten van het VN-hof. Dat heeft een woordvoerder van het hof vandaag bevestigd. De aanklagers spreken van „zeer interessant bewijsmateriaal”.

Tijdens een huiszoeking in Belgrado, in februari van dit jaar bij Bosiljka Mladic, de vrouw van de oud-generaal, zijn de dagboeken (achttien in totaal) ontdekt. Ze tellen ongeveer 3.500 pagina’s handgeschreven aantekeningen en bestrijken de periode 1991 tot en met 1996, toen Mladic streed tegen Kroatië en in Bosnië.

De dagboeken worden nog vertaald en geanalyseerd. Volgens de woordvoerder van hoofdaanklager Serge Brammertz gaan de dagboeken „zeker ook een belangrijke rol spelen” in het lopende proces tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic.

Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de huiszoeking bij Bosiljka Mladic uitgevoerd. Het ministerie heeft het materiaal ter beschikking gesteld aan het VN-hof. Er zijn 169 voorwerpen in beslag genomen. Behalve om de dagboeken gaat het om onder meer ongeveer 120 video- of geluidsopnames. Ook werden simkaarten van mobiele telefoons en medische dossiers meegenomen.

Mladic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in 1995. De nu 68-jarige Mladic werd in hetzelfde jaar aangeklaagd door het VN-hof en is voortvluchtig. Nederland oefent druk uit op Servië om hem op te sporen, als voorwaarde voor verdere toenadering tot de EU.