Choriatiki

Wat fijn! Het wordt warmer en zonniger. Nog bepaald geen hittegolf, maar er kan tenminste weer geluncht worden in de tuin. Omdat ik hier toch bezig ben met een serie over de Griekse keuken, vandaag een recept voor choriatiki, een salade die gemaakt lijkt voor zomerse dagen. (Sterker: ik zou nooit of te nimmer choriatiki eten op een koude, bewolkte dag.)

Er wordt nog weleens laatdunkend over gesproken, maar een Griekse salade verdient heus het nodige respect. Mits bereid van met zorg gekozen ingrediënten, is er niets sleets aan. Doe je ogen eens dicht en denk aan de knapperige frisheid van komkommer, de prikkelende smaak van groene paprika’s, het zoete sap van rijpe tomaten, pittige rauwe ui, vlezige olijven. Daarbovenop het zoute, het mildzure en het romige van schapenfeta. En dat alles gul overgoten met romige olijfolie. Niks om nuffig over te doen, toch?

Over het kiezen van die ingrediënten nog het volgende: juist in dit soort salades is de kwaliteit van elk onderdeel van belang. Mediterrane komkommers zijn kleiner, bevatten minder vocht en juist meer smaak dan die uit Nederland. Van alle Hollandse komkommers hebben biologisch geteelde nog het meeste smaak. Kies verder rijpe trostomaten, glanzende paprika’s en mooie olijven. Kalamata-olijven zijn langwerpig, violet-bruin en vlezig; let erop dat ze gaaf zijn.

Feta is er in talloze varianten (koe, schaap, geit en mengsels daarvan) en kwaliteiten. Veel op feta lijkende kaasjes hier in de supermarkt komen niet uit Griekenland, maar uit Denemarken. Ze mogen van de EU sinds enkele jaren geen feta meer heten, en terecht. Koop dus echte feta, liefst van schapenmelk. Schapenfeta is niet alleen te koop bij Turkse winkels, maar ook voorverpakt in de meeste supermarkten. Die van Fage en van Dodoni zijn best aardig.

Tot slot is het de moeite waard eens Griekse olijfolie te proberen. Veel daarvan is van hoogwaardige kwaliteit en geniet in ons land, onterecht, nog weinig bekendheid.

Lunch voor 4 personen:

1 biologische komkommer

4 trostomaten

2 groene (punt)paprika’s

1 ui

1 theelepel gedroogde oregano

1 eetlepel rodewijnazijn

5 eetlepels (Griekse) extra vierge olijfolie

100 g Kalamata olijven

200 g schapenfeta

Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en snijd in halve plakjes. Snijd de tomaten elk in 8 parten. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in ringen. Pel de ui, halveer hem door de wortelaanzet en snijd in dunne, halve ringen. Hussel de groente in een kom, samen met oregano, azijn en 3 eetlepels olijfolie. Proef en maak op smaak met versgemalen zwarte peper en weinig zout (de olijven en feta zijn al behoorlijk zout). Verdeel de salade over vier borden en bestrooi met de olijven. Verbrokkel er de feta over en besprenkel met de laatste olijfolie.

Praat mee over de Griekse keuken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gekonfijte asperges met warme dragonmayonaise.

    • Janneke Vreugdenhil