'Boston Legal': een knap geschreven advocatenserie

dvd serie

Boston Legal Seizoen 4. 880 minuten, €34,99 ****

Het dolle duo Alan (James Spader) en Denny (William Shatner) is terug met een nieuw seizoen van Boston Legal, de meest progressieve en intelligente advocatenserie op televisie. Dat bewijst ook seizoen 4. De knap geschreven pleidooien van de advocaten krijgen wel meer concurrentie van romantisch en erotisch geknetter tussen leden van het advocatenkantoor.

Dat accentverschil verstoort geenszins de absurdistische toon van de serie. De aan Asperger lijdende en fobisch verlegen advocaat Jeffrey krijgt bijvoorbeeld bijna een vriendin. Maar dat blijkt een vrouw die verliefd wordt op apparaten en hem dumpt voor een iPod.

De kracht en ambitie van Boston Legal reikt verder dan absurdisme. De serie wil ook informeren en opiniëren. Die kant komt het best tot zijn recht in afleveringen als ‘No brains left behind’. Daarin klagen Denny en Alan de National Guard aan, omdat die afwezig was bij een overstroming om burgers te beschermen. Alle mankracht en middelen van de Guard (reservestrijdkrachten, vaak ingezet bij rampen) zijn in Irak, betogen ze. Om te kunnen vaststellen dat die politieke keuze het thuisland onbeschermd achterlaat.

In een andere rechtszaak wordt een meisje verdedigd dat van school is gestuurd wegens vandalisme. De discussie komt dan op het niveau van openbare scholen en rigide regelgeving die goedbedoeld is, maar te veel geld kost. Betogen vol feitjes van het type: ‘Eenvijfde van de Amerikaanse jeugd kan het eigen land niet aanwijzen op een kaart’. Onthullend.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard