Avondklok Bangkok met drie dagen verlengd

A statue of Buddha and a torn Thai national flag remain in front of Bangkok's Central World shopping mall, which was gutted by fire after army soldiers advanced towards an encampment of thousands of anti-government "red shirt" protesters, May 19, 2010. Rioting and fires swept Bangkok on Wednesday after troops stormed a protest encampment, forcing protest leaders to surrender but sparking clashes that killed at least four people and triggered unrest in northern Thailand. REUTERS/Adrees Latif (THAILAND - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Thaise regering heeft de gisteren ingestelde avondklok voor Bangkok en 23 provincies met drie dagen verlengd. De afgelopen nacht is rustig verlopen, vandaag werd er nog sporadisch geschoten in de hoofdstad, waar gisteren zeven doden vielen toen het leger het gebarricadeerde kampement van de ‘roodhemden’ opbrak.

Na de inval van het leger stichtten de demonstranten brand in de aandelenbeurs, de belangrijkste energiemaatschappij, banken, bioscopen en Central World, een van de grootste winkelcentra in Azië. Vandaag woedde op ongeveer veertig plaatsen nog brand.

Drie leiders van de roodhemden – aanhangers van de verdreven oud-premier Thaksin die het aftreden van de regering eisen – hebben zich overgegeven. Een van hen, de gematigde leider Veera Musikapong, riep op tot vrede. „ik wil alle partijen vragen om te kalmeren en vreedzaam met elkaar te praten. Raak alsjeblieft je woede kwijt. We kunnen geen democratie maken met woede.” Vijf andere leiders die zich dinsdagavond hadden overgegeven, zijn naar een militaire basis gebracht voor ondervraging.

Een legerwoordvoerder zei vandaag dat de situatie in Bangkok grotendeels onder controle is. In het noordoostelijke Khon Kaen, een van de provincies waar gisteren ook onrust ontstond, is één dode gevallen. In totaal zijn sinds de strijd vorige maand begon 75 mensen omgekomen en bijna 1.800 gewonden gevallen.

Een speciale politie-eenheid heeft vandaag een tempel in Bangkok waarin 5.000 roodhemden zich hadden teruggetrokken ontruimd, zonder daarbij veel weerstand te ondervinden.

De regering omschrijft de protesten als „georganiseerde misdaad” en „terrorisme”. Het leger heeft volgens de woordvoerder geweren en explosieven gevonden bij de roodhemden. Ook zouden de brandstichting en plunderingen „systematisch gepland en georganiseerd” zijn. (AP, Reuters)