Arrestaties in onderzoek bij corporatie

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie heeft vijf verdachten aangehouden van malversaties die woningcorporatie SGBB miljoenen hebben gekost.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gistermiddag bekendgemaakt.

Onder de vijf verdachten zijn de voormalig bestuurder van SGBB die eind 2008 het veld moest ruimen na een vertrouwensbreuk met de toenmalige raad van toezicht, een ex-medewerkers en drie vastgoeddirecteuren.

SGBB is een woningcorporatie in Hoofddorp met ruim 6.000 woningen voor ouderen in heel Nederland. De corporatie leed over 2008 een recordverlies van ruim 300 miljoen euro en was daarmee technisch failliet, met meer schulden dan bezittingen. SGBB wordt dit jaar overgenomen door Vestia, een van de grootste Nederlandse corporaties. Daarbij geeft financieel toezichthouder op de corporaties, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, 39 miljoen euro steun.

Het onderzoek van justitie voegt een nieuwe naam toe aan de steeds langer wordende lijst van corporaties waar fraudeonderzoeken lopen of veroordelingen zijn uitgesproken. Eerder startte justitie onder meer een onderzoek bij de Amsterdamse corporatie Rochdale, waar de toenmalige bestuurder moest vertrekken en de raad van toezicht aftrad.

De Opsporingsdienst van het ministerie heeft de zaken bij SGBB meerdere malen onderzocht en formuleert de verdenking nu heel breed: valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen van crimineel verkregen geld. Volgens het Openbaar Ministerie is de corporatie door de malversaties „waarschijnlijk voor miljoenen euro’s benadeeld”. Er zijn huiszoekingen gedaan in Hoofddorp, Houten, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep, Breukelen, Amsterdam en Apeldoorn. SGBB heeft zelf eerder ook aangifte gedaan bij justitie. SGBB is zelf civiele procedures gestart tegen de voormalige bestuurder, inclusief schadeclaim van 50 miljoen euro, en tegen een projectontwikkelaar waarmee SGBB zaken deed. De ex-bestuurder heeft SGBB gedagvaard wegens schending van vertrouwelijkheid.