ABN leent 1,5 mld aan Griekenland

Staatsbank ABN Amro Bank heeft 1,5 miljard euro uitstaan in Griekenland. Het gaat om een lening aan lokale overheidsinstanties die het geld hebben geïnvesteerd in transportbedrijven zoals de spoorwegen.

ABN Amro zei vanmorgen dat de kredieten worden gegarandeerd door de centrale overheid in Athene en dat de 1,5 miljard over drie jaar moet zijn afbetaald. Volgens de bank betalen de Grieken keurig de rekeningen. Griekenland heeft een grote schuldenlast en dreigde onlangs failliet te gaan. Er was een omvangrijke reddingsactie van de Europese Unie nodig om het land overeind te houden.

Andere banken en verzekeraars in Nederland maakten de afgelopen weken bekend posities te hebben in Griekenland. Meestal gaat het dan om staatsobligaties. ING heeft 3,2 miljard euro in Grieks staatspapier uitstaan. Bij instellingen als SNS Reaal, Aegon en Delta Lloyd gaat het om (enkele) honderden miljoenen in Griekenland en – bij Delta Lloyd en SNS – om enkele miljarden in Zuid-Europa. ABN Amro heeft in totaal nog eens 500 miljoen euro uitstaan in Spanje en Portugal, twee landen die ook problemen kennen, en 1,8 miljard in Italiaanse obligaties.

ABN Amro zei vanmorgen dat er in het eerste kwartaal een nettowinst werd behaald van 178 miljoen euro vergeleken met 87 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De winststijging komt vooral doordat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor slechte leningen. Zonder de kosten van de opsplitsing van de bank en de integratie met Fortis Nederland zou de nettowinst 229 miljoen euro zijn. Fortis en ABN willen de integratie van de twee banken dit jaar afronden.