Aanval op basis VS Afghanistan

De Talibaan hebben gisteren een zware aanval uitgevoerd op Bagram, de belangrijkste Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. Na tien uur strijd hadden de Amerikanen de situatie weer onder controle. Tien aanvallers zijn gedood. Om drie uur dinsdagnacht vuurden opstandelingen raketten en granaten af op de basis bij Bagram, zo’n vijftig kilometer ten noorden van Kabul. Vier zelfmoordstrijders hebben zichzelf opgeblazen bij de poort. Zeven Amerikaanse militairen zijn gewond geraakt. Analisten vermoeden dat de rebellen willen aantonen dat zij de NAVO-missie in het hart kunnen raken, vooral nu die voorbereidingen treft voor de grootste militaire operatie van de oorlog, waarmee de stad Kandahar over enkele weken moet worden veiliggesteld. Kandahar is de geboorteplaats van de Talibaan en heeft daarom een grote symbolische waarde. Grote delen van de stad en de omringende districten staan onder invloed van de rebellen. (AP, Reuters)