Wie is eigenlijk de vice-Femke?

Schrijver Kluun schaduwt GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Deel 3: „Waar zie je, behalve bij een concert van Bruce Springsteen, nog een man met een paardenstaart?”

Toen De Grote Roerganger van de SP enkele jaren geleden zijn partij verliet, kwam het nooit meer goed. Zijn opvolgster bleef drie jaar lang boos kijken en haar opvolger heeft 382 volgers op Twitter. De bassist van de begeleidingsband van Dinand Woesthoff heeft er meer.

Femke komt wél terug. Morgen is ze weer helemaal het vrouwtje. Op de verkiezingsposters ziet ze er zelfs beter uit dan voor haar griep, de lijsttrekker van GroenLinks kan visueel op geen oneffenheid meer worden betrapt. Vandaag moet de fractievergadering het nog doen zonder de première, zoals ze binnenskamers heet. Leek mij een mooi moment om eens te zien of daar dan ook meteen de pleuris uitbreekt, zoals bij de PVV, als het opperhoofd even niet oplet. Wie is de vice-Femke?

Dat is Ineke van Gent, door een privécampagne met stip van plaatsje onverkiesbaar naar 5 op de GroenLinks-lijst gestegen. Ineke zit al sinds diep in de vorige eeuw bij de partij. Vandaar. Maar ook als het tot een handgemeen mocht komen, is rising star Tofik Dibi kansloos.

Er zijn 28 (achtentwintig) GroenLinksers aanwezig. In een grijs verleden werkte ik bij Time Warner, de Gouden Gids, postorderbedrijven, reclamebureaus en voor auto-importeurs, verzekeringsmaatschappijen, massagesalons en telecombedrijven; nimmer woonde ik een vergadering bij waar 28 mensen aan een tafel zaten. Femke werd zo op het blote oor niet gemist.

Waar gaat het over in een fractievergadering van GroenLinks? Over financiën, economie en 350.000 banen. Pas in de blessuretijd komt het milieu ter sprake. Kleding en haardracht zijn en blijven onmiskenbaar links (waar zie je, behalve bij een concert van Bruce Springsteen, nog een man met een paardenstaart), maar verder waan je je bij de VVD. Ik heb met de hand op de bijbel moeten beloven de financieel-economische paragraaf nog niet te verklappen, maar men is er bij GroenLinks zo trots op als een hond met zeven zetels. Morgen becommentarieert het CPB de verschillende partijprogramma’s, er wordt reikhalzend naar uitgekeken.

Maar de stemming komt er pas echt goed in bij de Debiteuren Crediteuren-grappen over Jack de Vries. En als de resultaten van Balkenende IV ter sprake komen (‘JP, het waren drie fantastische jaren’), verandert de vergaderkamer in een poel van jolijt. Hier zit een partij met zelfvertrouwen. Waar normale mensen WK- en Tour de France-pools op kantoor organiseren, wordt hier onderling gepoold (inzet 5 euro, niet naar draagkracht) op het aantal zetels na 9 juni. De poet is al dik 100 euro. Femke heeft nog niet ingezet.

Wordt morgen vervolgd