Wachten op Rutte

De groep mensen verplaatst zich langzaam over de Markt, meebewegend met de zakkende zon. Mensen warmen zich aan de zachte oranje gloed als een groep stokstaartjes. Maar dan met VVD-bodywarmers aan. Een cameraman loopt naar me toe: „Tien over zes, wordt er nu gezegd.” We wachten op Mark Rutte. Vandaag vindt op de Markt in Den Bosch de campagneaftrap van de VVD plaats. Op de site wordt aangekondigd dat het geheel in het teken van de hypotheekrenteaftrek zal staan, worden alle leden uitgenodigd hun VVD-T-shirt aan te trekken en is er bovendien sprake van een cadeau voor iedereen. De VVD is op het moment de grootste in de peilingen, dus de speech waar we straks naar gaan luisteren zou zomaar die van de toekomstige minister-president kunnen zijn: wellicht is deze namiddag op de Markt het beginpunt van iets groots. (Een cadeau voor iedereen! Wat voor cadeautje zou het zijn? Een ludiek hypotheekrenteaftrekcadeau?)

Ik heb geen ervaring met campagneaftrappen, maar door de feestelijke locatie was mijn hoop stiekem in de richting van Dixielandbands, fonteinen blond bier en een mascotte in de vorm van een grachtenpand op pootjes gedwaald. Hypotheekrenteaftrek is naast ‘jaren 80’ en ‘pimps en ho’s’ wellicht een nog wat onbekend feestthema, maar wat niet is kan nog komen. Het is echter allemaal iets eenvoudiger dan dat. Naast de groep mensen met VVD-sjaals, de pers en een eenzame demonstrant met een bord waarop staat ‘MarkT Rutte: de economie kan wel wat minder graaiende VVD’ers gebruiken’, is er niets. Journalisten bellen met redacties over hun deadlines. Hij zou er een half uur geleden al zijn. De cameraman komt weer naar me toe: „Nog zeker twintig minuten. De bus staat in de file.” „Misschien is het een manier om te vertellen dat we meer asfalt nodig hebben?” oppert iemand.

Dan rent een aantal jongeren het plein op terwijl ze iglotentjes meezeulen. Het is een actie van Lijst 17, die de aandacht wil vestigen op de woningnood onder jongeren. Enigszins jolig wordt er gescandeerd: „Wij hebben geen plek door de hypotheekrenteaftrek!” (En probeer dat maar eens ritmisch te brengen.)

Eindelijk is hij daar, omringd door een enkele potige beveiliger en vrouwen met VVD-ballonnen in de hand. Onder hevig applaus wordt Mark Rutte ontvangen. Hij lacht, maar als hij zijn speech begint is hij fel en laat af en toe een koelbloedige stilte vallen voor applaus. Iedereen luistert bewonderend. Pas als hij zegt: „Er zijn grote problemen in Nederland. Bijvoorbeeld met de files”, moeten mensen grinniken. Er wordt afgesloten met gejuich. Dan worden de cadeaus uitgedeeld. Het is een spaarpot in de vorm van een huis. Zodat ik alvast kan sparen voor het moment dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft? Joechei!

renske de greef

    • Renske de Greef