'Verrader' in relwijk Terweijde bedreigd

Een 62-jarige Culemborgse, die in februari tegenover de politie een verklaring aflegde over de nieuwjaarsrellen in de wijk Terweijde, heeft aangifte gedaan van bedreiging. De verklaring van de Molukse vrouw werd, met foto en de tekst ‘Gezocht Dual Bangsa’ (verrader), in een deel van de wijk huis aan huis verspreid. Ook is het document per mail buiten Culemborg verspreid.

Het is onbekend hoe de politieverklaring op straat is gekomen. De politie Gelderland-Zuid wil, „in het belang van het onderzoek” hierover geen mededelingen doen. De gemeente Culemborg heeft gesprekken gevoerd met de vrouw, maar een woordvoerder weet niet wat is besproken. Ze spreekt van een „verschrikkelijk incident”. De 62-jarige vrouw was niet bereikbaar voor commentaar.

De Culemborgse wijk Terweijde kwam eind vorig jaar in het nieuws door rellen tussen jongeren van Molukse en Marokkaanse afkomst die in de nieuwjaarsnacht een hoogtepunt bereikten. De overwegend door Molukkers bewoonde Diepenbrockstraat, waar de meeste ongeregeldheden plaatsvonden, werd in de dagen na de jaarwisseling korte tijd afgesloten.

Eind vorige maand werden vier Molukkers veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twee jaar en vier maanden voor de mishandeling van een 48-jarige Marokkaanse man. De verklaring van de 62-jarige Culemborgse werd ook gebruikt in het strafproces.

Burgemeester Ronald van Schelven (D66) zei vorige maand in deze krant dat de rust in de wijk was weergekeerd. Met verschillende buurtinitiatieven en maatregelen als een samenscholingsverbod probeert de gemeente de rust in de wijk te herstellen.