Talibaan vallen legerbasis bij Bagram aan

An Afghan policeman keeps watch at the checkpoint on the road leading to the U.S. airbase in Bagram May 19, 2010. Insurgents carrying rockets and grenades launched a brazen pre-dawn attack on one of the biggest military bases of NATO in Afghanistan on Tuesday, leaving at least seven guerrillas dead and five foreign troops wounded. REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST) REUTERS

De Talibaan hebben vandaag een zware aanval uitgevoerd op Bagram, de belangrijkste Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. Na ongeveer tien uur strijd hadden de Amerikanen de situatie vanmiddag weer onder controle. Tien aanvallers zijn gedood.

Om drie uur vannacht vuurden opstandelingen raketten en granaten af op de basis bij Bagram, zo’n vijftig kilometer ten noorden van Kabul. Dat zegt een woordvoerder van de Amerikanen op Bagram. Vier zelfmoordstrijders hebben zichzelf opgeblazen bij de poort. De politie zocht vanmorgen nog naar een vijfde. Volgens de NAVO-missie ISAF zijn de opstandelingen er niet in geslaagd de basis binnen te dringen. Zeven Amerikaanse militairen zijn gewond geraakt, meldde een woordvoerder.

Volgens een Afghaanse politiecommandant begonnen de gevechten toen Amerikaanse bewakers een verdachte auto zagen en het vuur openden. Hierop zou ten minste één zelfmoordenaar zijn bomgordel hebben laten ontploffen.

De Talibaan zetten steeds vaker zelfmoordenaars in bij grote aanvallen op legerbases, overheidsgebouwen en andere belangrijke gebouwen. De zelfmoordacties moeten andere strijders toegang tot het doelwit verschaffen. De bekendste aanval van deze soort is die op het luxe Serena-hotel in Kabul, ruim twee jaar geleden. Toen konden de strijders doordringen tot in de gymzaal van het hotel.

De aanval volgde op een grote zelfmoordaanslag op een ISAF- konvooi, gisteren in Kabul. Daarbij kwamen zes buitenlandse militairen om, onder wie vijf Amerikanen. Ook werden twaalf Afghaanse burgers gedood.

Analisten vermoeden dat de opstandelingen willen aantonen dat zij in staat zijn de NAVO-missie in het hart te raken, vooral nu die voorbereidingen treft voor de grootste militaire operatie van de oorlog, waarmee de stad Kandahar moet worden veiliggesteld. Kandahar is de geboorteplaats van de Talibaanbeweging en heeft daarom een grote symbolische waarde. Grote delen van de stad en de omringende districten staan onder invloed van de opstandelingen. Amerikaanse mariniers betrekken nu kleine bases in de omgeving. Ook wordt gepoogd om stamleiders uit de districten over te halen de Afghaanse regering en ISAF te steunen in de operatie.

De Talibaan hadden aangekondigd vanaf 20 mei hun voorjaarsoffensief te beginnen, dat zij Al-Fatah (Overwinning) genoemd hebben. Doelwitten zijn ISAF-militairen, diplomaten, Afghaanse overheidsfunctionarissen en bedrijven en organisaties die voor hen werken. Elk jaar verhevigt de strijd zich na het einde van de papaveroogst, als de strijders weer beschikbaar zijn voor de oorlog.

Bij de aanval vandaag is een gebouw op de legerbasis beschadigd. Af en toe werd er nog geschoten. (AP, Reuters, AFP)