Slecht toezicht VS droeg bij aan olieramp

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is tekortgeschoten bij toezicht op diepzeeboringen, en heeft zo mogelijk bijgedragen aan de grootste milieuramp in de Verenigde Staten in decennia. Dat zegt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar.

Salazar verscheen gisteren in het Amerikaanse Congres, voor het eerst sinds de olieramp vier weken geleden begon. Het Congres hield een hoorzitting over de schuldvraag en de rol van de overheid bij het olielek.

Het toezicht was in handen van het Minerals Management System (MMS), een van de organisaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel het merendeel van de werknemers volgens Salazar eerlijk en capabel is, zouden er ook werknemers zijn die taken niet naar behoren uitvoeren. „Iedereen die schuldig is aan corruptie of nalatigheid wordt ontslagen.”

MMS heeft tot na de explosie ontheffingen verleend aan BP en andere bedrijven voor verdere olie-exploratie in de Golf van Mexico. Volgens Salazar moet er meer worden gedaan om federale toezichthouders van olie meer onafhankelijkheid en zeggenschap te geven en boorwerkzaamheden te reguleren.

Een MMS-bestuurder, Chris Oynes, liet maandag weten dat hij aan het einde van de maand zijn functie neerlegt. Hij werd ervan beschuldigd dat hij het de oliebedrijven te makkelijk had gemaakt.

Minister Salazar laat weten dat de VS ondanks de olieramp niet minder olieboringen op zee zullen uitvoeren. „Olieboringen op zee zijn noodzakelijk om de energievoorziening in de VS op peil te houden”, zegt Salazar.

Ondertussen werd olie aangetroffen in Key West, het meest zuidwestelijke deel van Florida. Daar wordt nu onderzocht of de olie afkomstig is van het lek in de Golf van Mexico.

Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen dat de olie terechtkomt in de golfstroom die naar de oostkust leidt. Ook is het voor visserij afgeschermde gebied verdubbeld tot eenvijfde van het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico.

Olieconcern BP, verantwoordelijk voor het lek, zegt momenteel 2.000 vaten per dag te kunnen opvangen – ongeveer 40 procent van de hoeveelheid olie die in de zee lekt. De olie wordt op dit moment overgeheveld via een buis van ongeveer 1,6 kilometer naar een tanker in de Golf.

BP-topman Tony Hayward zei tegen het Britse Sky News dat „de milieuschade van deze ramp waarschijnlijk zeer, zeer bescheiden is”.