Russische oliebaron gaat toch weer eten

Nog geen dag duurde de hongerstaking van Michail Chodorkovski, de voormalige eigenaar van oliegigant Yukos, tegen wie de Russische staat sinds maart voor de tweede keer een proces voert wegens vermeende geldverduistering en fraude. Chodorkovski begon zijn actie gisteren, nadat de Moskouse rechter afgelopen vrijdag zijn voorarrest met drie maanden had verlengd tot 11 augustus. Volgens Chodorkovski, ooit Ruslands rijkste man, was die verlenging in strijd met een nieuwe wet, die bepaalt dat verdachten van economische misdrijven niet in voorarrest mogen worden gehouden. Die wet werd op last van president Medvedev ingevoerd na de dood in een Moskouse cel van de van fraude verdachte advocaat Sergej Magnitski, in november vorig jaar. Magnitski overleed aan een verwaarloosde pancreatitis. Volgens zijn advocaten werd hem medicatie onthouden om hem zo tot een bekentenis te dwingen.

De verlenging van Chodorkovski’s voorarrest maakt in de praktijk weinig uit, omdat de in ongenade gevallen oliebaron op dit moment zijn straf uitzit voor zijn eerste veroordeling van acht jaar, die hem in 2005 werd opgelegd. Hij ging niettemin in hongerstaking omdat hij president Medvedev wilde laten weten „hoe de wet wordt toegepast, of liever gesaboteerd, door mensen die hij heeft aangesteld.” Zodra Medvedev zou zijn geïnformeerd over zijn klacht, zei hij weer te zullen gaan eten. Toen een woordvoerder van het Kremlin vanochtend liet weten dat de president geheel op de hoogte is van Chodorkovski’s klacht, staakte die zijn actie.