Over en sluiten

Misschien wordt het toch eens tijd voor een sms-etiquette. Ik geloof in het algemeen niet in etiquette, maar feit is: sms veroorzaakt in mijn leven veel verwarring en onrust.

Natuurlijk was er eerst de sms-taal, met allerlei guitige afkortingen waarin vooral cijfers een grote rol speelden. Prima. Kon ik mee leven.

Maar sinds de komst van de iPhone is er iets aan de hand met de sms. Het bondig sms’en is helemaal uit! Dat komt doordat mensen met een iPhone gewoon een toetsenbordje hebben en dus naar hartelust al hun gevoelens in kunnen tikken, inclusief vele nuances.

„Hoi, hoe is het nou? Ik zit net koffie te drinken en ik dacht echt zo van jeetje wat een mooi weer ineens en toen dacht ik, kom anders ook even. Maar je bent natuurlijk bezig! Of niet? (Hé grappig er is hier een zwerver heel hard ‘you are my destiny’ aan het zingen, echt met volle overtuiging zeg maar). Nou tot snel in ieder geval he. Doeiiiiii.”

Juist. Deze boodschap wordt verdeeld in vele aan elkaar gekoppelde berichten die niet allemaal tegelijk binnenkomen. En dan moet ik met mijn oeroude telefoon terug sms’en: „Ja, idd druk, maar later gezellig koffie!” Waardoor ik als botte en ongezellige medemens overkom.

Ik snap dat dit probleem is opgelost als iedereen zwicht voor de iPhone, en dat kan niet lang meer duren. Maar dan rest nog altijd het probleem van het terugsms’en. Het is mij al vele jaren een raadsel hoe je weet wanneer een sms de laatste is in een sms-dialoog. Moet je altijd antwoorden als iemand alleen maar een observatie sms’t? Ik heb al vaak gedacht dat ik ongemerkt gebrouilleerd was geraakt met iemand omdat er niet werd geantwoord. Waarna bleek dat die ander meer het principe aanhing van ‘als ik niets laat horen is het goed’. Er zou een soort ‘over en sluiten’ voor sms’en moeten bestaan. Maar ja, als je dat helemaal wilt intypen… dan heb je alweer een iPhone nodig, anders is er geen beginnen aan.

    • Paulien Cornelisse