Nederland & Europa kort

Beter uitwisselen van organen kan 20.000 mensen redden

STRAATSBURG. Een betere uitwisseling van donororganen kan in de Europese Unie zo’n 20.000 levens redden. Dat komt omdat minder transplantatieorganen ongebruikt blijven. Minister Trinidad Jiménez (Gezondheid) van huidig EU-voorzitter Spanje heeft dat dinsdag gezegd. Het Europees Parlement stemt woensdag in met een EU-wet waardoor organen voor transplantaties makkelijker over de grens kunnen naar andere Europese landen. Gemeenschappelijke Europese kwaliteits- en veiligheidseisen zouden de uitwisseling moeten bevorderen. Het parlement heeft over de regeling al een akkoord met de EU-landen. (ANP)

Afzien energielabel mag straks niet meer

STRAATSBURG. Afzien van een energielabel bij de aan- en verkoop van een huis mag straks niet meer. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een Europese wet die het afgeven van een energielabel dwingender voorschrijft. De energielabels geven aan hoe energiezuinig het huis is. In Nederland krijgen slechts enkele honderden huizen per maand zo’n label. „Vaak wordt een koper voor de keus gesteld: meer betalen of afzien van een energielabel”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). De nieuwe wetgeving verbiedt deze praktijk. (ANP)

Subsidie voor opvang van vluchtelingen

STRAATSBURG. EU-landen die bereid zijn om vluchtelingen op te vangen, zouden van Brussel tot 6.000 euro per persoon kunnen krijgen, stelde het Europees Parlement gisteren. Zo moet de EU meer vluchtelingen opnemen. Met 4.378 mensen heeft de EU in 2008 6,7 procent van de vluchtelingen in de wereld opgevangen. Dat is minder dan veel andere landen, zoals de VS. Het Europarlement stelde dat gisteren bij het besluit tot oprichting van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken. Dat bureau moet EU-landen helpen een meer gelijkgestemd asielbeleid te voeren. (ANP)

Europarlement wil gelijke kledingmaten

STRAATSBURG. De kledingmaten zouden in heel Europa hetzelfde moeten zijn. Het Europees Parlement nam gisteren een rapport aan van VVD-Europarlementslid Toine Manders. Kledingmaten van bijvoorbeeld Duitse merken verschillen nu sterk van die van Italiaanse fabrikanten. Naar aanleiding hiervan doet de Europese Commissie een studie naar kosten van de gelijktrekking. (ANP)