Merkel: Europa in existentiële crisis

Europa maakt volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel een „existentiële” crisis door. Als de redding van de euro mislukt, „faalt Europa, omdat het om meer dan om onze munt gaat. Het gaat om de Europese gedachte”.

Met die woorden lichtte Merkel vanmorgen in de Bondsdag de maatregelen toe die de leiders van de EU hebben genomen ter stabilisering van de euro. Ze zei dat Europa voor „de grootste vuurproef sinds decennia” staat.

Merkel sprak voor een rumoerig parlement. Leden van de oppositie onderbraken haar regelmatig met tegenwerpingen en hoongelach. De bondskanselier gebruikte voor haar doen dramatische woorden, net als twee weken geleden toen ze de Duitse miljardenkredieten voor Griekenland toelichtte.

Met haar centrale thema – evenwichtige en gezonde staatsfinanciën – probeerde ze een boodschap aan de Europese lidstaten over te brengen. Berlijn zal bij onderhandelingen in Brussel inzetten op „een stabiliteitscultuur” zoals die zich in Duitsland heeft bewezen. „De regels mogen niet op de zwakkeren worden afgestemd. We moeten ons naar de sterken richten”. Ook Duitsland treft volgens haar blaam met het jarenlang opbouwen van schulden.

Volgens Merkel zal haar land regulering van de financiële markten in noodgeval zonder internationale afstemming doorvoeren. Ze verwees naar het per vandaag geldende verbod van de Duitse toezichthouder voor het bankwezen, de BaFin, op het speculeren op dalende koersen door banken en investeringsmaatschappijen.

Oppositieleider Frank-Walter Steinmeier (SPD) verweet Merkel „radeloosheid en krachteloosheid”. De regering „heeft wekenlang vertraagd en beslissingen uitgesteld.” Volgens hem heeft de bondskanselier met haar aarzelende houding „de leidende rol van Duitsland in Europa verspeeld”.