'Marineschip Zuid-Korea zonk door torpedo Noord-Korea'

Het is „duidelijk” dat Noord-Korea in maart de Zuid-Koreaanse korvet Cheonan tot zinken heeft gebracht. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister Yu Myung-hwan vandaag vooruitlopend op de presentatie, morgen, van de resultaten van het onderzoek naar het incident.

Op 26 maart zonk het marineschip nabij de betwiste zeegrens tussen de twee Korea’s. Van de opvarenden kwamen er 44 om, 58 konden worden gered. De oorzaak van de explosie was onbekend, wel werd snel met beschuldigende vingers naar Noord-Korea gewezen. Yu is de eerste minister die de verdenking bevestigt. „Ik denk dat het duidelijk is”, zei hij toen journalisten hem vandaag vroegen of Noord-Korea verantwoordelijk was. „Onderzoek wijst uit dat het Koraanse oorlogsschip in stukken is gebroken en gezonken door een sterke explosie onder water die is ontstaan door de ontsteking van een torpedo”, aldus Yu.

Volgens de minister is er voldoende bewijs om een klacht bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in te dienen. Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft betrokkenheid steeds ontkend.

Ook een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat het onderzoek, waaraan experts uit Zweden, Australië en de Verenigde Staten hebben meegewerkt, wijst op een Noord-Koreaanse torpedo.

Twee Zuid-Koreaanse dagbladen meldden vandaag al dat er op de zeebodem resten zijn aangetroffen van een Noord-Koreaanse torpedo. Een gevonden deel van een propeller zou overeenkomen met een Noord-Koreaanse torpedo die Zuid-Korea in 2003 in handen heeft gekregen. Op het wrak zouden kruitresten zijn gevonden die eveneens overeenkomen.

De regering in Seoul heeft het onderzoek naar de Chinese ambassadeur gestuurd. China is gastheer van het zespartijenoverleg over het Noord-Koreaanse nucleaire programma en heeft steeds gezegd dat er geen bewijs is voor betrokkenheid van Noord-Korea. (AP)