Maastricht wil stadion van MVV kopen

De gemeente Maastricht wil het stadion de Geusselt met het bijbehorende trainingscomplex kopen voor een bedrag van 1,85 miljoen euro. Bovendien zou een achtergestelde lening aan voetbalclub MVV ter waarde van 1,7 miljoen euro moeten worden kwijtgescholden.

Het voorstel van burgemeester en wethouders heeft volgens de gemeente alleen kans van slagen als ook andere schuldeisers afzien van de bedragen die ze nog tegoed hebben. Ook eist de gemeente dat het huidige clubbestuur opstapt.

De Maastrichtse gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel. Dat is nog geen uitgemaakte zaak. Tijdens een commissievergadering zal vanavond blijken in hoeverre er politieke steun is voor de plannen.

MVV, dat dit seizoen als tiende eindigde in de eerste divisie, verkeert al maanden in grote problemen. Sinds februari zijn de salarissen van spelers en overig personeel niet of onregelmatig uitbetaald.

Het is de derde keer in tien jaar tijd dat MVV van de ondergang moet worden gered. In 2001 sprong Maastricht ook al bij. In 2003 weigerden het college van b&w en de gemeenteraad dat. Na afloop van een beslissende vergadering braken toen rellen uit rondom het stadhuis. De principiële opstelling – ondanks de opstootjes en bedreigingen – droeg destijds bij aan het imago van de toenmalige burgemeester Gerd Leers (CDA) als krachtdadig bestuurder. Uiteindelijk werd MVV in 2003 alsnog gered door steun van particuliere geldschieters.

Meer gemeenten helpen clubs door zich te ontfermen over het stadion. Hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld in Kerkrade, de thuisbasis van Roda JC. Maastricht noemt de Geusselt belangrijk voor de gemeentelijke vastgoedpositie. Er bestaan grote plannen om het gebied in de omgeving van het stadion in het noorden van de Limburgse hoofdstad te ontwikkelen. Vlakbij komt ook de toegang tot de tunnel met twee boven elkaar liggende niveaus die de snelweg A2 onder Maastricht door moet leiden. Door de Geusselt te voorzien van een kunstgrasveld zou het stadion vaker gebruikt kunnen worden.

Veel clubs in het betaald voetbal kampen met geldproblemen. Eredivisieclub Willem II deed deze week een financieel beroep op de gemeente Tilburg. Door een acuut geldtekort van 1,5 miljoen euro dreigt uitstel van betaling. Eerder dit jaar gingen de eerstedivisieclubs Veendam en Haarlem failliet.