Maastricht wil stadion noodlijdend MVV kopen

Burgemeester en wethouders van Maastricht stellen de gemeenteraad voor stadion De Geusselt van het noodlijdende MVV te kopen voor 1,85 miljoen euro. Ook moet de gemeente volgens B en W een schuld van MVV ten bedrage van 1,7 miljoen euro kwijtschelden. Dat maakte wethouder Luc Winants van Maastricht gisteren bekend. Het voorstel moet een dreigend faillissement van MVV afwenden.

Waarnemend burgemeester Jan Mans wees erop dat kwijtschelden van schulden niet meer dan logisch is: „Je bent het geld sowieso kwijt”, zei hij. Winants benadrukte dat ook andere schuldeisers moeten afzien van het opeisen van geld. MVV zou zo’n vijf miljoen euro aan schulden hebben. „Als ook maar één schuldeiser voet bij stuk houdt, gaat MVV failliet”, gaf Winants aan.

In het voorstel van B en W huurt MVV het stadion voor 75.000 euro per jaar. De club heeft afspraken gemaakt met de fiscus, een belangrijke schuldeiser, over het afbetalen van een belastingschuld. Het bedrag van 1,85 miljoen zou hiervoor deels gebruikt kunnen worden.

Een van de voorwaarden die B en W ook stelt is dat MVV een nieuw bestuur moet krijgen. De gemeenteraad, die volgende week woensdag beslist, wordt voor een trendbreuk geplaatst. De afgelopen jaren, onder voorzitterschap van ex-burgemeester Gerd Leers, weigerde de raad elke steun en eiste zelfs verstrekte leningen terug.

Volgens Winants heeft de gemeente belang bij de aankoop van het stadion. Het gebied rond De Geusselt is voor Maastricht economisch van grote waarde. De gemeente investeert er de komende jaren zo’n vijftig miljoen euro, onder meer in de aanleg van een groot zwembad, nieuwe bedrijvigheid en meer sport.

Van staatssteun is volgens Winants geen sprake. „We kopen het stadion, dat dan niet meer exclusief van MVV is. Ook andere sportclubs en activiteiten kunnen er dan terecht.” Om dat allemaal mogelijk te maken wordt het speelveld voorzien van kunstgras. (ANP)