Lucas De Man maakt theater van oude liefdes

Theater Bejaarden & Begeerte door Het Zuidelijk Toneel. Gezien: 15/5 Parktheater, Eindhoven. Tournee t/m 19/6. Inl: www.hzt.nl ****

„Wanneer mocht u elkaar voor het eerst kussen”, vraagt acteur Lucas De Man aan het nogal bejaarde publiek. „Hoe versierde een man een meisje?” Acteur De Man heeft de knoopjes van zijn colbert openstaan. En dame uit de zaal merkt op: „Als je een meisje ten dans vraagt, moet je eerst je knopen dichtdoen.”

Toneelmakers Lucas De Man en Oscar Kocken willen met Bejaarden & Begeerte de kloof tussen jong en oud overbruggen. Ze stellen aan elke jongere bezoeker de eis een 65-plusser mee te nemen. Of andersom. Hierdoor ontstaat een theatrale wisselwerking tussen de generaties. De spelers nodigen de bezoekers uit mee te doen aan het spel en doorbreken zo de vierde wand. Voor niemand is dat een probleem, en helemaal niet voor bezoekers van 80 of meer. Grif en gretig laten ze van zich horen. Door de transparante wisselwerking tussen bühne en zaal krijgt de voorstelling een open, los en plezierig karakter.

In Eindhoven, waar Bejaarden & Begeerte in première ging, kwamen tal van herinneringen boven aan dansgelegenheden van vroeger. Jongverliefden wisselden destijds kussen in poortjes en portieken. Foto’s van toen worden in het toneelbeeld geprojecteerd. Ook muziek van destijds, zoals Que Sera, Sera van Doris Day en Unforgettable van Nat King Cole, beweegt de gevoelens. De Man en Kocken hebben zich georiënteerd in het bejaarde liefdesleven voor ze aan de voorstelling begonnen. Ze spraken met de betrokkenen openhartig over gemis dan wel voldoening, ze interviewden psychologen en verzorgers in tehuizen. Ze spelen met de toeschouwers zelfs een partijtje bingo.

Een sterke scène is die met de getallen: keihard bewijst Lucas De Man dat het verschil tussen een meisje van twintig en een rijpere of meer dan rijpere vrouw gering is. Het is mede aan het charmante spel van de acteurs te danken dat Bejaard & Begeerte een plezierige voorstelling is. Openhartig, met mate. Optmistisch ook. „Natuurlijk kan ik nog verliefd worden,” zegt een van de geïnterviewde vrouwen. „Dat houdt nooit op.”

    • Kester Freriks