loopbaan kort

Er komt een uitkering voor zwangere ondernemers in EU

STRAATSBURG. Ondernemers in de hele EU krijgen minstens veertien weken een uitkering als ze met zwangerschapsverlof gaan. Het Europarlement heeft gisteren ingestemd met een compromis hierover met de gezamenlijke EU-landen. „De gezondheid van zwangere vrouwen komt in gevaar als zij te lang doorwerken om hun eigen zaak draaiende te houden”, stelde Europarlementariër Marije Cornelissen (GroenLinks). In Nederland bestaat sinds 2008 al een uitkering van zestien weken voor zelfstandigen rond de bevalling, maar in enkele andere Europese landen ontbreekt zo’n verlofregeling nog. (ANP)

Farmaceut Pfizer schrapt 6.000 banen

NEW YORK. Farmaceut Pfizer, de grootste medicijnenfabrikant ter wereld, schrapt zo’n 6.000 banen. Pfizer voert momenteel een grote reorganisatie door, nadat het vorig jaar zijn kleinere concurrent Wyeth kocht. Pfizer liet gisteren weten voor het eind van 2015 acht vestigingen in Ierland, Puerto Rico en de Verenigde Staten te willen sluiten. Na die tijd wil de farmaceut het productieproces beter geïntegreerd hebben met dat van Wyeth. Daarnaast vallen er ontslagen in zes andere Pfizer-vestigingen in Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland, Puerto Rico en de VS. (ANP)

Cofely schrapt ruim 200 arbeidsplaatsen

UTRECHT. Bij technisch dienstverlener Cofely verdwijnen dit jaar meer dan tweehonderd banen. Cofely is onderdeel van de Franse energiegigant GDF Suez en werkt aan duurzame energie en milieuoplossingen. De ontslagen vallen in vestigingen in Alphen aan den Rijn, Arnhem, Zwolle, Deventer en Hengelo. (ANP)