Kort nieuws voorpagina

Merkel: Europa in existentiële crisis; euro verder omlaag

Amsterdam, 19 mei. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt Europa een „existentiële” crisis door. Als de redding van de euro mislukt, „faalt Europa, omdat het om meer dan om onze munt gaat. Het gaat om de Europese gedachte.” Dat zei Merkel vanmorgen tegen het Duitse parlement. Duitsland heeft gisteren besloten per direct een verbod in te voeren op het speculeren met geleende aandelen en obligaties. Dit heeft de koers van de euro naar een nieuw dieptepunt gedreven. De munt zakte vandaag verder weg en noteerde rond de middag 1,21 dollar. De Duitse toezichthouder Bafin verbood gisteren per direct het zogenoemde naked short selling van Europese staatsobligaties, kredietverzekeringen daarop en aandelen van tien financiële instellingen. Pagina 7 (commentaar), 13 en 15

Aanval Talibaan op basis Afghanistan

Bagram, 19 mei. De Talibaan hebben vandaag een zware aanval uitgevoerd op Bagram, de belangrijkste Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. Na ongeveer tien uur strijd hadden de Amerikanen de situatie vanmiddag weer onder controle. Tien aanvallers zijn gedood. Pagina 5

Rechter Garzón kan naar Strafhof

Madrid, 19 mei. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón kan, ondanks zijn schorsing hangende een proces tegen hem in Spanje, zeven maanden aan de slag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Garzón is geschorst als onderzoeksrechter in Madrid omdat hij moet terechtstaan op verdenking van ambtsmisbruik. Pagina 4

Veel minder AWBZ-aanvragen

Rotterdam, 19 mei. Het aantal nieuwe aanvragen voor zorg betaald uit de AWBZ is in 2009 sterk gedaald. Dat is een gevolg van het kabinetsbesluit de toegang tot deze volksverzekering te beperken. Dat meldt het Centrum Indicatiestelling Zorg. Pagina 3

Overheid VS erkent laksheid bij olielek

New York, 19 mei. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is tekortgeschoten bij toezicht op diepzeeboringen en heeft zo mogelijk bijgedragen aan de grootste milieuramp in de VS in decennia. Dat heeft minister Ken Salazar van Binnenlandse Zaken tegen het Amerikaanse Congres gezegd. Pagina 15

Maastricht wil stadion MVV kopen

MAASTRICHT, 19 MEI. De gemeente Maastricht wil het stadion De Geusselt kopen voor een bedrag van 1,85 miljoen euro. Ook wil ze een achtergestelde lening aan MVV van 1,7 miljoen euro kwijtschelden. Pagina 11