Kort nieuws Kunst

Iraanse regisseur in hongerstaking

cannes, 19 mei. De Iraanse regisseur Jafar Panahi (49), die sinds begin maart vastzit, is in hongerstaking gegaan. Panahi zit gevangen omdat hij werkte aan een film over de Iraanse presidentsverkiezingen van 2009. „Ik geloof in films en ik zal mijn hongerstaking niet opgeven”, liet hij in een verklaring weten. Hij was door het festival van Cannes gevraagd als jurylid maar kon door zijn gevangenschap niet komen. In Cannes is veel steun voor Panahi. Zijn landgenoot Abbas Kiarostami, aanwezig met zijn film Copie conforme, eist zijn vrijlating. (ANP)

Zeeslag geveild

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 19 Mei. Slag bij Lepanto (1640) van Andries van Eertvelt is geveild voor 168.750 euro. Het schilderij was gisteren het topstuk van de veiling van oude meesters bij Sotheby’s in Amsterdam. De koper is onbekend.