Kort nieuws Economie

Heineken ontruimt twee cafés van Sjoerd Kooistra

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 19 mei. Heineken heeft vanochtend twee cafés van Sjoerd Kooistra in Amsterdam ontruimd wegens betalingsachterstanden. De cafés zijn eigendom van Kooistra. Hij heeft ze verhuurd aan Heineken, die ze ook weer heeft verhuurd. Kooistra probeerde via een kort geding de ontruiming tegen te houden, maar de rechter oordeelde dat Heineken de cafés mocht ontruimen. Kooistra zegt dat hij niets met de betalingsachterstanden te maken heeft. Heineken moet volgens hem bij de pachters aankloppen. Daarin heeft de rechter Kooistra gisteren gelijk gegeven.

Sociaal plan voor Wärtsilä Nederland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 mei. Vakbond FNV Bondgenoten en scheepsmotorenfabrikant Wärtsilä zijn het eens over een sociaal plan voor de ruim 500 werknemers die dit jaar hun baan verliezen. Zij kunnen rekenen op een schadeloosstelling op basis van de oude kantonrechtersformule met daar bovenop een bonus van 2.000 euro. Het Finse bedrijf schrapt 570 van de 1.500 banen in Nederland, omdat een deel van de productie zal worden overgeplaatst naar China. De arbeidsplaatsen in Nederland verdwijnen in Drunen en Zwolle.

Hsl-treinen pas later naar Brussel

Den Haag, 19 mei. De hogesnelheidstrein (hsl) Fyra gaat pas op z’n vroegst eind 2011 tussen Rotterdam en Brussel rijden. De bedoeling was om de trein eind dit jaar vanuit Nederland te laten doorrijden naar België, maar de Belgische spoorwegen willen onder meer om financiële reden niet met tijdelijk materieel op het hsl-traject gaan rijden. Dat heeft een NS-woordvoerder gisteren gezegd. Omdat de hsl-dienst Brussel-Amsterdam niet eind van dit jaar van start kan gaan, blijft de bestaande dienst over het conventionele spoor, de Beneluxtrein, ook in 2011 van kracht. (ANP)

Limburg bouwt energiecentrales

Door onze correspondent

Maastricht, 19 mei. Limburg krijgt twee duurzame energiecentrales. Ze kosten 140 miljoen euro en moeten gaan voorzien in de energiebehoefte van 65.000 huishoudens. De provincie draagt 7,5 miljoen euro bij. De centrales zijn gepland ten westen van Venlo en aan de noordkant van Maastricht. Bij Venlo komen 3,2 hectare aan zonnepanelen, vijf windturbines en een biomassaverbrandingsoven. In Maastricht zijn dezelfde energieopwekkers voorzien, maar wordt ook nog een koppeling gemaakt met een waterkrachtcentrale in de nabijgelegen Maas.