Kort nieuws Buitenland

Rebellen ONLF: 94 Ethiopische militairen gedood

Addis Ababa, 19 mei. Het Nationale Bevrijdingsfront van Ogaden (ONLF) zegt een basis van het Ethiopische leger te hebben veroverd en 94 militairen te hebben gedood. In aanloop naar verkiezingen van zondag heeft de regering al gewaarschuwd voor aanvallen van rebellen. Het gaat om de basis Malqaqa op de route van Jigjiga naar Harar, aldus het ONLF, een separatistische beweging in de door moslims gedomineerde Ogaden op de grens met Somalië. De regering heeft de aanval niet bevestigd. (Reuters, AP)

Hamas executeert drie Palestijnen

Door onze correspondent

tel aviv, 19 mei. De Hamas-regering in de Gazastrook heeft gisteren drie Palestijnen terechtgesteld die veroordeeld waren wegens moord. Volgens Hamas zijn de drie mannen geëxecuteerd, omdat de bevolking van de Gazastrook vraagt om meer ordehandhaving. In april werden twee Palestijnen geëxecuteerd, omdat ze gecollaboreerd zouden hebben met Israël. Het gezag van Hamas in Gaza staat onder druk van (extremistische) oppositiegroepen.

VK mag Pakistanen niet land uitzetten

Londen, 19 mei. Twee Pakistanen die in april vorig jaar bij een grote antiterreuractie van de politie in Noord-Engeland werden gearresteerd omdat ze van plan zouden zijn een aanslag te plegen, mogen niet naar Pakistan worden uitgezet omdat hun levens daar gevaar lopen. Dat heeft een speciale Britse rechtbank gisteren beslist. In totaal werden bij de actie twaalf mensen opgepakt. Ze zijn niet aangeklaagd en allen al eerder vrijgelaten. (AP, Reuters)

Aanslag op WK in Z-Afrika besproken

Bagdad, 19 mei. Een vermeende extremist van Al-Qaeda die in Irak gevangen zit, heeft gezegd met vrienden te hebben gesproken over aanslagen op de voetbalploegen van Nederland en Denemarken, wanneer deze volgende maand in Zuid-Afrika aan het wereldkampioenschap deelnemen. De Saoediër Abdullah al-Qahtani zei dat in een interview met persbureau AP, dat de Iraakse veiligheidsdiensten hadden geregeld. Qahtani en zijn vrienden wilden zo wraak nemen voor belediging van de profeet Mohammed. (AP)

Slowakije hekelt Hongaars plan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 mei. Het plan van de nieuwe rechtse Hongaarse regering om etnische Hongaren in buurlanden ook een Hongaars paspoort te geven, heeft tot felle kritiek geleid in Slowakije. Premier Robert Fico verklaarde gisteren dat hij er alles aan zou doen om het plan tegen te houden, meldden Slowaakse media. In Slowakije woont een aanzienlijke Hongaarse minderheid.

Negen doden bij overstromingen

Warschau, 19 mei. Bij overstromingen in Midden-Europa zijn afgelopen dagen ten minste negen mensen omgekomen. Dat hebben regeringsfunctionarissen gezegd. Door zware regenval zijn in Polen, Tsjechië, Servië en Slowakije rivieren buiten hun oevers getreden. In Polen zijn vijf doden gevallen, in Servië twee, en in Slowakije en Tsjechië beide een. (AP, Reuters)

China: bloedbad op school in Haikou

Peking, 19 mei. In de Chinese stad Haikou hebben vijf mannen vandaag een bloedbad aangericht in een school voor beroepsonderwijs. Zij staken negen leerlingen neer in een slaapzaal. Acht zijn lichtgewond, van één werd een hand afgehakt. Volgens media kan de aanval verband houden met een ruzie gisteravond tussen leerlingen en uitbaters van een voedselkraampje bij de school. (AP)

Dertig Turkse mijnwerkers vast

Ankara, 19 mei. In een steenkoolmijn bij de Turkse havenstad Zonguldak aan de Zwarte Zee zitten sinds maandag dertig mijnwerkers vast na een gasexplosie. Reddingwerkers zeiden vandaag dat hun kans op overleving gering is. Sinds de explosie is er geen contact meer geweest. (AP)