Kort nieuws Binnenland

Verburg: dieren in natuurgebied laten extra voer liggen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 mei. De meeste grote grazers in het natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland hebben „niet of nauwelijks” gegeten van het hooi dat de dieren op last van de Tweede Kamer beschikbaar was gesteld. Alleen door de heckrunderen is „mondjesmaat” van het hooi gebruikgemaakt, zo meldde minister Verburg (Natuur, CDA). Bovendien leidde het bijvoeren volgens de minister tot „agressie” onder deze runderen en lieten ze plaatsen met vers voorjaarsgras links liggen. De Tweede Kamer eiste eind maart extra voer om te voorkomen dat edelherten, konikpaarden en heckrunderen na de strenge winter van de honger zouden omkomen. Bijvoeren is tegen de principes van het gekozen natuurbeheer aldaar. In totaal zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 1.093 grote grazers gestorven, op een totaal van 3.891 in de Oostvaardersplassen.

Protest tegen naam ‘Park Bloeyendael’

Door een onzer redacteuren

De Bilt, 19 mei. Stichting Park Bloeyendael van het gelijknamige natuurpark aan de oostkant van Utrecht protesteert tegen gebruik van die naam voor een luxueuze villawijk die in het aangrenzende De Bilt is gepland. De stichting heeft de gemeente De Bilt verzocht het bouwproject van auto-importeur Frits Hessing een andere naam te geven. Hessing wil niet reageren op het protest. Zijn geplande gated community – luxe villa’s en appartementen omgeven door een gracht en beveiligd door bewakers – stuit op verzet bij omwonenden en milieugroepen. De gemeente De Bilt en de provincie Utrecht zijn in principe akkoord met de bouwplannen.

Strafeis na ontucht met leerling (14)

Breda, 19 mei. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft vandaag een werkstraf van tachtig uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een voormalige godsdienstleraar van het Altena College in Sleeuwijk. Hij zou ontucht hebben gepleegd met een leerlinge. De 52-jarige man heeft toegegeven dat hij twee jaar geleden een relatie had met het toen 14-jarige meisje. De twee waren „stapelverliefd” op elkaar, concludeerde de officier van justitie. De seksuele handelingen vonden dan ook plaats met haar instemming. De officier stelde dat van de verdachte meer verstand mocht worden verwacht. (ANP)

Verdachte voor brand Veendam

Veendam, 19 mei. De politie heeft gisteren een 22-jarige inwoner van Wildervank aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de brand bij een discotheek in Veendam, op 21 december vorig jaar. De politie onderzoekt ook of hij in verband kan worden gebracht met branden die in maart en april hebben plaatsgevonden in Veendam. Daarover is vooralsnog geen duidelijkheid, aldus een woordvoerder van de regiopolitie Groningen. Bij de bestrijding van een grote brand in het centrum van Veendam op 8 maart kwam een brandweerman om het leven. Later vielen ook een caravan, auto’s en een schuurtje aan brand ten prooi. (ANP)

Arrestaties in zaak-Veenendaal

Veenendaal, 19 mei. Enkele mannen uit Veenendaal zijn aangehouden in verband met grove overvallen op drie plaatsgenoten in maart van dit jaar. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Bij de berovingen in de buurt van fietstunnels bij het centrum van Veenendaal werden twee slachtoffers ontkleed, werd een van hen naakt op het spoor gelegd en belandde een ander met messteken in een ziekenhuis. In de daaropvolgende weekeinden hield de politie extra toezicht op straat en deed ze uitgebreid buurtonderzoek. De verdachten zijn 18 en 19 jaar oud. Om hoeveel personen het precies gaat, wil de politie nog niet zeggen. (ANP)