ISU slaat terug naar schaatsster Pechstein

De Internationale Schaatsunie (ISU) blijft ervan overtuigd dat de Duitse Claudia Pechstein terecht is geschorst. In een uitgebreide verklaring, gisteren gepubliceerd, spreekt de ISU zich voor het eerst uit over de zaak. Dat gebeurde in reactie op een verzoek van Pechstein aan het Zwitserse gerechtshof om herziening van haar zaak.

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst omdat de ISU uit haar biomedisch paspoort concludeerde dat zij een te hoog aantal reticulocyten (jonge bloedcellen) in haar bloed had, wat kan duiden op doping. Ondanks een felle tegencampagne wist Pechstein haar gelijk niet te halen. Mede daardoor miste ze dit jaar de Olympische Winterspelen.

De ISU hekelt de „mediacampagnes tegen de ISU die zijn georganiseerd door mevrouw Pechstein”. De schaatsster claimt dat de bloedwaarden te maken hebben met de erfelijke ziekte spherocytose. Maar de ISU gelooft niet dat een bloedziekte de enige reden kan zijn voor de als afwijkend bestempelde bloedwaarden.

De ISU wijst op het „meer dan opvallende” verband tussen „hoge reticulocytenwaarden” en „onverwacht uitstekende prestaties” van Pechstein. Zo acht de ISU het tegennatuurlijk dat Pechstein op 36-jarige leeftijd nog haar persoonlijk record brak op de 1.500 meter en dat ze in januari vorig jaar Europees kampioen allround werd. „Haar verbeterde prestaties in de jaren 2007-2009, na een sportcarrière van twintig jaar, zijn in scherp contrast met de natuurlijke fysiologische consequenties van ouder worden.”

Verder wijst de ISU op het hoge aantal wijzigingen in haar ‘whereabouts’ voor het EK allround 2009. Pechstein veranderde twaalf keer van locatie. „Zulke veranderingen verhinderen of vernietigen de kans op een juiste timing van out-of-competitiontests en de ontdekking van epo.”