Internationaal kort

Rapport: Sri-Lankese leger beging oorlogsmisdaden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Er zijn „redelijke gronden om te geloven” dat het Sri-Lankese leger oorlogsmisdaden heeft begaan tijdens de laatste fase van de oorlog tegen de Tamil Tijgers. Destijds zijn vermoedelijk tienduizenden burgers gedood. Dat zegt de denktank International Crisis Group in een nieuw rapport. Na een kwart eeuw burgeroorlog versloeg het leger in mei vorig jaar definitief de Tamil Tijgers, die streden voor een thuisland voor de Tamilminderheid. In het laatste offensief zaten honderdduizenden burgers klem tussen de strijdende partijen. Zij verbleven op last van de regering in zogeheten veilige zones. Het leger heeft die zones geregeld beschoten, terwijl het wist hoeveel burgers er aanwezig waren. Dat concludeert de Crisis Group op basis van ooggetuigenverklaringen, foto’s, satellietbeelden, videomateriaal en documenten. Ook heeft het leger ziekenhuizen beschoten. De Sri-Lankese regering heeft altijd ontkend dat er burgerdoden zijn gevallen en weigert een internationaal onderzoek. Het is „essentieel” dat dat er alsnog komt, vindt de Crisis Group.

Hongaars paspoort voor buurlanden

Boedapest. De nieuwe rechts-conservatieve regering van Hongarije heeft een wetsvoorstel ingediend op grond waarvan Hongaren in omliggende landen ook een Hongaars paspoort kunnen krijgen. Dit zou een ernstige confrontatie met de buurlanden kunnen betekenen. De rechtse regeringspartij Fidesz heeft het voorstel ingediend bij het parlement, waar het vrijwel zeker wordt aangenomen. Bij de parlementsverkiezingen in april won Fidesz een tweederde meerderheid. Duizenden Hongaren in Slowakije, Roemenië en Servië kunnen een dubbele nationaliteit krijgen. In Slowakije heeft het plan bij voorbaat tot felle kritiek geleid. (AFP, Reuters)

Levenslang lastiger voor jongeren in VS

Washington. Minderjarigen in de VS mogen niet meer tot levenslange celstraf worden veroordeeld zonder mogelijkheid tot hoger beroep. Uitgezonderd zijn jongeren onder de 18 die zijn veroordeeld wegens moord. Dat heeft het federale Hooggerechtshof bepaald. In 37 deelstaten kunnen minderjarigen nu levenslang krijgen zonder beroepsoptie. In totaal zitten 129 jongeren zo’n straf uit voor andere delicten dan moord. (AP)

Jemen veroordeelt zeerovers ter dood

Sana’a. Zes Somaliërs zijn gisteren in Jemen ter dood veroordeeld wegens het kapen van een Jemenitische olietanker. Zes medeverdachten kregen tien jaar cel. De piraten hadden 26 april vorig jaar het koopvaardijschip Qana overmeesterd in de Golf van Aden. (AFP)