'Grootmachten eens over sancties tegen Iran'

De Verenigde Staten hebben de steun van Rusland, China en andere grootmachten gekregen voor nieuwe sancties tegen het nucleaire programma van Iran. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren gezegd.

Het voorstel voor nieuwe sancties komt een dag nadat Iran een akkoord sloot met Turkije. Iran gaat zijn laagverrijkt uranium ruilen voor brandstof voor een onderzoeksreactor. Dat akoord was bedoeld om de westerse zorgen over Irans atoomprogramma weg te nemen en nieuwe sancties tegen Iran te voorkomen.

Clinton zei dat er gisteren een ontwerpresolutie naar de VN-Veiligheidsraad zou worden gestuurd voor ratificatie. Er zijn nog geen details bekend over de nieuwe sancties. Dat de andere leden van de Veiligheidsraad de ontwerpresolutie steunen, lijkt een grote overwinning voor de Amerikaanse regering. Sinds Iran de handreiking van president Obama vorig jaar negeerde, hebben de VS volhard in nieuwe sancties tegen de islamitische republiek.

Dit streven werd gecompliceerd door aanvankelijke tegenstand van Rusland en China, die beide een akkoord hadden kunnen vetoën. Iran is een belangrijke olieleverancier van China. Maar de afgelopen weken hebben de VS China en Rusland kunnen overhalen om de druk op Iran in ieder geval in enige mate op te voeren. Daar kon het akkoord tussen Iran en Turkije blijkbaar geen verandering in brengen.

Westerse landen hebben zeer sceptisch gereageerd op het door Iran gepresenteerde nucleaire akkoord. Zij vrezen nieuwe vertragingstactieken bij het fabriceren van een atoomwapen. De scepsis is mede ingegeven door de Iraanse mededeling dat het land uranium blijft verrijken, ondanks het akkoord. Van de vijf leden van de Veiligheidsraad heeft alleen China instemmend gereageerd. „Deze aankondiging is het meest overtuigende antwoord dat we konden geven op de inspanningen van Iran van de afgelopen dagen ”, zei Clinton tegen de Senaat. (AP, Reuters)