Garzón kan naar Strafhof

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón kan, ondanks zijn schorsing hangende een proces tegen hem in Spanje, zeven maanden aan de slag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Eerder deze maand maakte Garzón kenbaar dat hij door de hoofdaanklager van het Hof, zijn goede vriend Luis Moreno-Ocampo, is aangezocht als extern adviseur.

Vorige week werd Garzón door de Hoge Raad voor de Rechterlijke Macht geschorst als onderzoeksrechter van het nationale gerechtshof in Madrid, waar hij de afgelopen 22 jaar internationale faam verwierf door vele spraakmakende zaken aanhangig te maken. Nu is hij tijdelijk op non-actief gesteld, omdat het Hooggerechtshof vorige week definitief besloot dat Garzón terecht moet staan op verdenking van ambtsmisbruik. Wordt hij schuldig bevonden, dan zou hij tot twintig jaar als rechter uit het ambt ontheven kunnen worden.

De belangrijkste van de drie klachten tegen hem is ingediend door ultrarechtse groeperingen, die stellen dat hij zijn boekje te buiten ging door eind 2008 kortstondig onderzoek in te stellen naar misdaden begaan tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de eerste jaren van de daaropvolgende Franco-dictatuur. Van de strafkamer van het gerechtshof moest Garzón dit onderzoek destijds na enkele weken staken, omdat de misdaden verjaard waren of onder de amnestieregeling zouden vallen die in 1978 van kracht werd.

Garzón vindt dat hij wel degelijk bevoegd was tot zulk onderzoek. Dit omdat een groot deel van de ruim 100.000 doden die in de periode in massagraven eindigden, slachtoffer was van ‘gedwongen verdwijning’. Rechtszaken in andere landen hebben de afgelopen jaren internationale jurisprudentie opgeleverd, waaronder zulke ‘verdwijningen’ niet verjaren.

Het proces tegen Garzón kan waarschijnlijk in september beginnen. De regering gaf gisteren reeds haar fiat aan de tijdelijke overstap van Garzón naar het Strafhof. Zodra hij zijn contract getekend heeft en dit is bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Rechterlijke Macht, kan hij naar Den Haag vertrekken.

Moreno-Ocampo zegt vandaag in de Spaanse krant El País dat hij Garzóns expertise onder meer wil gebruiken in onderzoeken naar banden tussen politieke groepering en georganiseerde misdaad. Moreno-Ocampo noemt daarbij expliciet Colombia als land waar zulke banden bestaan.