Film van de dag

This picture released by Lion's Gate films of British actor Sir Ian McKellen in the film "Gods and Monsters." McKellen has been nominated for an Oscar for Best Performance by an Actor in a Leading Role by the Academy of Motion Pictures Art and Sciences it was announced 09 February. AFP PHOTO/HO/ANNE FISHBEIN AFP

Gods and Monsters. Fictieve episode aan het einde van het leven van de Britse, min of meer openlijk homoseksuele Frankenstein-regisseur James Whale (1889-1957, prachtig gespeeld door Ian McKellen). In diens ontmoetingen met een potige jonge tuinman (Brendan Fraser) speelt de film intelligent tegenstellingen uit: tussen homo- en heteroseksualiteit, tussen de generaties, tussen Amerika en Europa, maar vooral tussen levenslust en verval. Gesitueerd in het in nostalgische kleuren gevangen Californië van de late jaren vijftig, zit Gods and Monsters vol verwijzingen naar Whale’s films. (Bill Condon, 1998, VS), BBC1, 0.30-2.10u.André Waardenburg

    • André Waardenburg